Home Vijesti Društvo Sastanak Radnog tima za praćenje migrantske krize

Sastanak Radnog tima za praćenje migrantske krize

0

Pljevlja su u proteklih nešto više od godinu dana  jedna od stanica migranata na njihovom putu do Zapadne Evrope. Juče je održan sastanak Radnog tima za praćenje migrantske krize u opštini Pljevlja.

Sastanak Radnog tima je bio jedan u nizu sastanaka održanih od kada su se Pljevlja našla na trasi kretanja migranata na njihovom putu za Zapadnu Evropu. Radni tim je radio u proširenom sastavu.

“Razgovaralo se o kretanju migranata kroz našu opštinu, odnosno o suočavanju sa izazovima koje nosi jedna takva situacija . Dosad smo zajedno sa ostalim organizacijama koje djeluju u opštini Pljevlja      uspijevali da rešavamo problematiku koju donosi jedna ovakva pojava. Cjelokupna  problematika treba da se rješava kroz saradnju sa državnim institucijama i mi imamo odličnu saradnju sa državnim institucijama tako da je na današnjem sastanku i bila prisutna predstavnica Ministarstva unutrašnjih poslova direktorica Direktorata za lična stanja gospođa Milanka Baković“ – kazao nam je Mersudin Halilović predsjednik Radnog tima.

Tačan broj migranata koji su prošli kroz našu opštinu u proteklih godinu i nešto nije poznat, ali nesumnjivo je veliki broj onih koji su u potrazi za boljim životom jedno od privremenih utočišta našli u našem gradu.

“Situacija nije toliko alarmantna što ne znači da u nekom narednom periodu neće biti ali svakako radimo na tome da pronađemo neka rešenja koja će biti adekvatna na takav izazov” – istakao je Halilović.

Saradnja opštine Pljevlja i državnih institucija je na dobrom  nivou u suočavanju sa izazovom migranatske krize, a iz Ministarstva unutrašnjih poslova najavljuju veću podršku.

“Ministarstvo unutrašnjih poslova će svakako dati doprinos da se rešavanje ove migrantske krize u kojoj se našla opština Pljevlja doprinese i  riješi na adekvatan I kontinuiran način. Shodno zakonu potrebno je da se riješi prihvat I smještaj migranata koji dolaze na teritoriju opštine Pljevalja” – kazala je Milanka Baković  iz Ministarstva unutrašnjih  poslova.

Opština Pljevlja ima i podršku Kancelarije UN za migracije.

“Mi smo ovdje opredjelili jedno lice da radi sa migrantima da obezbjeđuje prevoz i asistenciju migrantima koji se nađu u Pljevljima. Pokušavamo da pomognemo NVO “Bonafide” koja je izašla u susret svim tim nevoljnicima koji prođu kroz Pljevlja i nastavićemo i dalje da pratimo situaciju i nalazimo rješenja prema potrebi” – kazala je Dušica Živković, , šefica Kancelarije UN za migracije.

Od prošle godine i početka migrantske krize u našoj opštini prisutan je i UNHCR.

“Naša pomoć je višestruka, od pomoći opštini u pokrivanju troškova smještaja tih ljudi koji su boravili u Pljevljima do pomoći NVO “Bonafide” kroz razne vidove, od obuće, odjeće, hrane itd” – rekao je Saša Čađenović, UNHCR.

Sa prvim proljećnim danima očekuje se i veći priliv migranata u našem gradu. Opština i sve institucije spremne su da im pruže potrebnu pomoć.

Mirjana Sandić učesnica projekta „Informacije bez prepreka“ koji finansira ZZZ CG