Naslovna Vijesti Društvo Radovi na Tari opasni po ljude i okolinu

Radovi na Tari opasni po ljude i okolinu

0

 

Radovi na auto-putu opasnost su po životnu sredinu i bezbjednost saobraćaja, ocijenjeno je iz grupe NVO na današnjem performansu „Budilnik za ekološku državu“ ispred Skušptine Crne Gore.

Naime, NVO Ozon, Breznica i Centar za razvoj, u saradnji sa MANS-om, skrenule su na današnjem performansu pažnju na potrebu očuvanja korita rijeke Tare i nekontrolisanog odlaganja građevinskog otpada.

Direktor NVO Ozon Aleksandar Perović poručio je da postoji očigledna namjera kineske kompanije CRBC da građevinski otpad, nakon završetka radova na autoputu, sruče u korito Tare.

„Mi smo danas željeli da simboličnom muzikom, pozovemo poslanike da dođu, da pređu na plato preko puta ulice i da pogledaju fotografije koje mnogo više govore nego snimci iz helikoptera“, naveo je Perović.

Direktor NVO Breznica Milorad Mitrović saglasan je sa idejom da je autoput potreban, ali takođe smatra da je linija saobraćajnice mogla biti pomjerena nekoliko kilometara, kako bi se izbjeglo zaštićeno područje rijeke.

Predstavnik NVO MANS Lazar Grdinić nezadovoljan je činjenicom da tužilaštvo “ne odgovara na krivične prijave koje je podnijelo više nevladinih organizacija u oktobru prošle godine”.

„Inspekcije odbijaju da dostave podatke nevladinim organizacijama o kontrolama koje su izvršene na Tari, jer je to navodno poslovna tajna. Samim tim ne znamo ko je odgovoran za ovakvo stanje, dok nadležne institucije ostaju nijeme i sve dok je tako imaćemo uništenje zaštićenog prirodnog dobra“, saopštio je Grdinić.

Izvor: RTCG

Mirjana Sandić učesnica projekta „Informacije bez prepreka“ koji finansira ZZZ CG