Dzamija Vijesti

Husein pašina džamija obilježava 450 godina od izgradnje


Svrstana u neke od najljepših i najznačajnijih objekata islamske kulture na ovim prostorima, džamija je jedan  od prepoznatljivih simbola našeg grada. Želja za izgradnjom ove džamije potekla je  hiljadu petsto i neke godine  kada je Husein Paša Boljanjić, povodeći se za primjerom svog rođaka Mehmed paše Sokolovića, kao dug zavičaju odlučio da izgradi džamiju.  Izgradnja džamije  završena je 1569. godine i od tada do danas ovo zdanje svojim minaretom stremi visoko u nebo i pamti priču o jednom značajnom djelu istorije i tradicije nešeg grada.

-Husein-pašina džamija   ove godine obilježava 450 godina svoga postojanja. Možemo reći  i da sam grad Pljevlja proslavlja  tih 450 godina postojanja. Jer džamija je bila jedan od prvih objakata izgrađenih u to vrijeme . Džamija je jeda od objekat od kojih je počela dalja izgradnja  i razvoj grada.  I jedan od onih objekata koji je  bio i ostao reprezent  grada Pljevalja u regionu i šire, kazao je Glavni imam  Samir ef. Kadribašić

Do današnjeg dana, osim džamije, od vakufa  Husein paše sačuvani su sahat kula, harem sa mezaristanom i šadrvan. Karavan saraj, mekteb i bezistan koji su takođe bili dio kompleksa više ne postoje.

Obilježavanje jubiljeja planirano je za  jun ove godine.

 Danko Gospić učesnik projekta „Informacije bez prepreka“ koji finansira Zavod za zapošljavanje Crne Gore

 


NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove PV portal-a. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da određene komentare obrišemo bez najave i objašnjenja.

One comment on “Husein pašina džamija obilježava 450 godina od izgradnje

  1. Pingback: Husein-pašina džamija obilježava 450 godina od izgradnje | Sandžačke novine

Leave a Comment

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>