Naslovna Vijesti Društvo Zabranu rijaliti programa dosljedno primjenjivati

Zabranu rijaliti programa dosljedno primjenjivati

1

Odluka Agencije za elektronske medije da se zabrane programi koji potencijalno mogu biti štetni po djecu, naišla je na odobravanje crnogorske javnosti. Ipak, sagovornici Dnevnih novina napominju da je ovu zabranu potrebno dosljedno primjenjivati, kao i da roditelji i dalje imaju ključnu ulogu u zaštiti djece od loših sadržaja.

Izvršna direktorica Udruženja roditelji Kristina Mihailović primjećuje da neprikladni program na televiziji, koji se sve više promoviše, može da pošalje djeci lošu poruku da je to štetno ponašanje prihvatljivo i poželjno.

“Zna se tačno šta bi po određenim uslovima djeca trebalo da gledaju i šta je zabranjeno. Činjenica je da ti sadržaji jesu štetni i da bi o tome posebno trebalo voditi računa”, kaže Mihailović za DN.

S druge strane, ona podsjeća da i dalje postoji Internet, te da se ovom zabranom djeca ne mogu u potpunosti spasiti od štetnih sadržaja.

“Teško je da će takva odluka omogućiti da prestanu potpuno da se gledaju svi sadržaji koji nijesu primjereni, ali opet će na neki način uticati kao nešto o čemu bi trebalo voditi računa da se ne prikazuje. Baš smo u Roditeljskom kutku pričali o tome, psiholog je objasnio da takvi sadržaji, kada se djeci objašnjava zašto je nešto zabranjeno, mogu da budu i povod komunikacije o nečemu što nije baš redovna tema između roditelja i djece. Svakako mora biti povod za razgovor između djece i roditelja, jer u ovoj priči je roditeljska uloga ključna”, ističe Mihailović.

Sociolog Mirjana Popović, pak, smatra da je zabrana emitovanja neprikladnih sadržaja za djecu potrebna, naročito u kontekstu društva u kojem živimo, “u kontekstu prodora kvaziliberalnih društvenih vrijednosti”

“Možda bi zabrana, kao zabrana emitovanja bila nepoželjna ukolko bi mediji nudili različite sadržaje edukativno informativnog karak tera namijenjene djeci, ali je tih sadržaja veoma malo, čak se i ne emituju, ili opet kada i nose naslov dječjeg često im sadržaj nije adekvatan”, rekla je Popović za DN

I psiholog Ispitnog centra Zorica Minić kaže za DN da je raduje odluka AEM-a, jer je ona, kako objašnjava, znak da se razumjela neophodnost neke vrste recenzije programskih sadržaja.

“Porazan je odnos medija prema slavi i onima koji je zaslužuju. Svojski se trude da ‘zakucaju svima u pamćenje’ neke skaradne likove čije je ponašanje za svaku osudu. No od rijalitija, senzacionalističkog pisanja članaka i pravljenja trač TV emisija o zvijezdama može se dobro živjeti, u šta nas svakodnevno uvjerava produkcija koja se hvali uloženim milionima. Masovna, bezobzirna, potrošačka kultura komercijalizuje i iskrivljuje čak i djetinjstvo! Kada oslušnete razgovore, obratite pažnju na ponašanje i odijevanje jednog broja djece, s strahom i tugom konstatujete da dijete više nije dijete nego odrasli malog rasta, bez svoje krivice. Mi odrasli smo to izabrali”, predočila je Minić.

Međutim, premda pozdravlja odluku AEM-a, ona, sa druge strane, strepi od toga koliko i na koji način će se navedena odluka sprovoditi.

“Svjedoci smo da su mediji i do sada zaobilazili zakone, bez ikakvih posljedica. Bojim se da će i ovo biti ‘mrtvo slovo na papiru’ jer su produkcije vrlo moćne i uticajne. Zašto mi izgleda kao varka? Najprije uvođenje PIN kodova je nešto što je mnogo bliskije maloljetnicima nego njihovim roditeljima, pa očekujem da će roditelji moliti djecu da im ukucaju PIN.

Drugo, govoriti o ograničenjima u eri Interneta i dostupnosti svih medija djeci, izgleda mi cinično, jer, ako ne gledaju u svojoj kući, sa roditeljima, koji će možda i uvesti neka ograničenja, ili makar objašnjenja,

gledaće sami na telefonu, što je neuporedivo opasnije. Treće “zabranjeno voće je najslađe”, bojim se da zabrana daje neku dozu mističnosti, privlačnosti, podiže tražnju. I tako, možemo ređati još niz razloga, ali bolje da se nešto pokrenulo, dajmo šansu i podržimo”, zaključuje Minić.

Izvor: Dnevne novine

Mira Lučić ucesnica projekta”Informisanje bez prepreka” koje finansira ZZZCG

1 KOMENTAR

Comments are closed.