Naslovna Vijesti Društvo Veće naknade za novorođenčad u Pljevljima

Veće naknade za novorođenčad u Pljevljima

1

Opština Pljevlja planira da u ovoj godini poveća novčana davanja za novorođenčad. Sekretarka za društvene delatnosti Emina Salihović kazala je da je u ovoj godini za tu namjenu planirano 50.000 eura, jer će se povećati iznos novčanog davanja za svako rođeno dijete.

Do sada je naknada za novorođenče iznosila 63 eura, a Salihović nije precizirala koliki iznos naknade će biti ubuduće. Ona je istakla da će se razlikovati davanje za prvo, drugo i treće dijete, kao i davanje za djecu ako se radi o blizancima i trojkama.

Prema njenim riječima, u prošloj godini je u vidu podrške natalitetu isplaćeno 11.466 eura.

U prošloj godini je u pljevaljskom porodilištu rođeno 210 beba, ali su naknadu ostvarile 182 bebe, jer roditelji nekoliko rođenih beba imaju prebivalište u drugim opštinama, prije svega Žabljaku.

Ako se ima u vidu da je 2017. godine pravo na nadoknadu ostvarilo 189 novorođenčeta, natalitet u najsjevernijoj opštini Crne Gore i dalje je u padu.

Sedamdesetih godina prošlog vijeka u pljevaljskom porodilištu rađalo se godišnje više od hiljadu beba, a 1974. čak 1.200. Pljevaljska opština 1948. imala je oko 37.000 stanovnika, dok je na posljednjem popisu 2011. broj stanovnika opao na oko 31.000.

Prema nekim procjenama, trenutni broj stanovnika pljevaljske opštine mnogo je manji jer godišnje duplo više umre Pljevljaka nego što se rodi, dok se veliki broj njih iseljava.

Izvor CDM

Mirjana Sandić učesnik projekta „Informacije bez prepreka“ koji finasira Zavod za zapošljavanje Crne Gore

1 KOMENTAR

  1. U prosloj godini isplaceno oko 11150 € za podsticaj nataliteta – rodjenja beba ?
    Vala ste bili ispruzene ruke. Tacno ste roditelje obradovali da za tih 63€ mogu kupiti 5 pakovanja pelena i da ne brinu nista prvih mjesec dana za iste.
    Ja ne znam kako se samo vise djece ne radja u Pljevljima kad vec tako ,,pomazete i posticete,, kukala vam majka.

Comments are closed.