Naslovna Vijesti Društvo Uskoro ukidanje štampanih ljekarskih nalaza

Uskoro ukidanje štampanih ljekarskih nalaza

0

Implementacija laboratorijskog informacionog sistema (LIS) je završena, te je sada elektronski sistem eNalaz dostupan osiguranicima u svim opštinama u Crnoj Gori, kazao je direktor Fonda za zdravstveno osiguranje (FZO) Sead Čirgić. U narednom periodu, kako je najavio, predstoji uvođenje LIS-a na sekundarnom nivou, a ići će se i ka ukidanju štampanih laboratorijskih nalaza kada to nije potrebno, pišu Vikend novine.

“Kako je i najavljeno FZOCG je sa uspjehom i do kraja realizovao sve aktivnosti na implementaciji laboratorijskog informacionog sistema (LIS) na primarnom nivou zdravstvene zaštite. Novi sistem implementiran je u laboratorijama DZ Podgorica, DZ Danilovgrad, DZ Budva, DZ Tivat, DZ Ulcinj, DZ Andrijevica, DZ Rožaje, DZ Kolašin, DZ Plav, DZ Mojkovac, a od danas i u DZ Herceg Novi. Na ovaj način obezbijeđena je informatička podrška laboratorijskim procedurama u svim domovima zdravlja u Crnoj Gori koji u svom sastavu vrše ovu vrstu dijagnostike. Treba napomenuti da zahvaljujući realizaciji ovog projekta, sada konačno i osiguranici u svim navedenim opštinama imaju na raspolaganju elektronski servis eNalaz”, naveo je Čirgić.

On podsjeća da putem ovog servisa osiguranici mogu izvršiti uvid u elektronske rezultate laboratorijskih analiza, preko računara, pametnih uređaja i mobilnih aplikacija, na jedinstvenoj platformi eZdravlje.

“Naravno, tu su prije svega osnovne prednosti koje je ovaj sistem donio za pacijente i ljekare, a to je elektronski i automatski prenos nalaza iz laboratorije do izabranog doktora, njihovo smještanje u elektronski karton pacijenta, arhiviranje, praćenje i upoređivanje određenih parametara, što sve doprinosi lakšoj, bržoj i efikasnijoj ukupnoj dijagnostici i liječenju pacijenata”, naglasio je Čirgić.

Sljedeći projekat, sa čijim pripremama se već započelo, u cilju informatizacije laboratorija u kompletnom zdravstvenom sistemu i njihova međusobna integracija, jeste uvođenje LIS-a na sekundarnom nivou, navodi Čirgić.

Pri tome će, kako objašnjava, pored svih opštih bolnica ujedno biti pokriveni i preostali domovi zdravlja koji laboratorisku dijagnostiku obavljaju u okviru bolničkih laboratorija (DZ/OB Cetinje, DZ/OB Bar, Dz/OB Kotor, DZ/OB Nikšić, DZ/OB PLjevlja, DZ/OB Bijelo Polje i DZ/ Ob Berane).

“Nakon uvođenja LIS-a i na sekundarnom niovu, slijede dalji benefiti i unapređenja, u smislu umrežavanja i razmjene elektronskih nalaza i rezultata analiza među ustanovama na različitim nivoima zdravstvene zaštite među izabranim doktorima i specijalistima, neće biti ponavljanja ili dupliranja istih analiza u okviru laboratorijske dijagnostike. Takođe, ići će se ka ukidanju štampanja laboratorijskih nalaza kada to nije neophodno, što će sve ukupno rezultirati smanjenjem troškova”, dodao je Čirgić.

Izvor,cdm

Mirjana Sandić učesnica projekta „Informacije bez prepreka“ koji finansira ZZZ CG