Naslovna Vijesti Društvo Pet razloga da posjetite Pljevlja

Pet razloga da posjetite Pljevlja

6

Pljevlja-najsjeverniji grad Crne Gore.

Baš to što vam do Pljevalja treba najduže da stignete, svrstalo je ovaj grad u one koje ni mnogi stanovnici Crne Gore nisu posjetili.

Posebno oni sa juga.

Pljevljaci će uvijek za svoje rodno mjesto reći da ima dušu, pa čak i kad se u zimskim danima bore sa smogom.

Zato je Share Montenegro odlučio da od mještana čuje šta to morate posjetiti kada vas put, možda baš ovog vikenda, povede do Pljevalja.

Turistička organizacija Pljevalja izdvojila je top pet mjesta koja morate vidjeti-zbog ljepote, istorije i priče.

Manastir Svete Trojice

Okružen brdima i stoljetnjom šumom, u neposrednoj blizini Pljevalja, nalazi se ovaj manastir sagrađen u 16. vijeku, udaljen oko 1,5 km sjeverno od grada.

Manastirska riznica, pored više dragocjenih predmeta od srebra, zlata i drveta vezanih za bogosluženje, sadrži i vrijedne stare tkanine i crkveni vez, okove za knjige,vrlo poznat veliki pozlaćeni putir ( čaša u koju se sipa vino), Igumana Stefana i izuzetnu zbirku ikona.

U manastiru Svete Trojice se nalazi i izvanredno izrađen Kivot-ćivot, u kome je ležalo tijelo Svetog Save sve do momenta kad je odnijeto na Vračar.

U kivotu se nalazi i lijeva ruka za koju se vjeruje da je to ruka Svetog Save. I pravoslavni hrišćani i muslimani izuzetno poštuju ovaj ćivot i običaj je da se ispod njega provlače.

U manastirskoj biblioteci čuvaju se mnoge značajne rukopisne knjige od kojih su neke pisane na pergamentu.

Neki od najznačajnijih rukopisa nastalih u Svetoj Trojici danas se nalaze u svjetskim muzejima i arhivima (tako se u Pragu čuva dio Vrhobrezničkog hronografa, a u Sankt Peterburgu Pljevaljski službenik iz 14. vijeka).

Husein Pašina džamija

Smještena u samom centru Pljevalja, ova džamija je jedan od prepoznatljivih simbola našeg grada i predstavlja jedan od najljepših i najznačajnijih objekata islamske kulture na Balkanu.Priča o najvećoj pljevaljskoj džamiji počinje sa dolaskom Husein-paše Boljanića, iz Istambula u Pljevlja. Visoki položaj omogućio mu je da u Pljevljima podigne džamiju, kao svoju zaostavštinu rodnom kraju, jer je rodom bio iz sela Boljanići, blizu Pljevalja.Pod budnim okom slavnog neimara Hajrudina, koji je projektovao i čuveni Stari most u Mostaru, počela je gradnja džamije, koja je završena 1569.Zidana je od tesanog kamena, sa minaretom visokim 42 metra. Husein-pašina džamija u Pljevljima, ima kulturno-istorijsku i umjetničku vrijednost i predstavlja remek-djelo istočnjačkog građevinarstva. Od neobične je važnosti što je sačuvana u gotovo izvornom obliku.Ispred ulaska u džamiju nalazi se šadrvan. Pored starih rukopisnih knjiga na arapskom i turskom jeziku u džamiji se čuva rukopis Kurana iz 1571. pravljen po nalogu Husein-paše Boljanića, a cijela unutrašnjost je zastrta starim rijetkim misirskim ćilimima.Džamija sa neobičnom i skladnom arhitekturom učinila je da se njegovo ime dan danas pominje. Osim džamije Husein-paša je podigao mekteb, medresu, imaret, karavan-saraj, hamam, kameni most i svoj saraj.Pored Husein-pašine džamije u Pljevljima se nalaze još tri džamije-Rizvanija blizu Milet-bašte, kao i džamija na Jaliji i iza Vatrogasnog doma.

Meandri Ćehotine-vidikovac

Prekrasan pogled i sačuvana priroda.

Njegov glavni adut je moćan pogled na meandre Ćehotine.

Vidikovac se nalazi iznad jezera Otilović u selu Mataruge – zaselak doline Gačević, petnaest kilometara od Pljevalja do Bijelog Polja.

I nema se tu šta dodati-dovoljno je gledati u ovu ljepotu netaknute prirode.

Municipium S – rimski grаd u Kominimа

Najznačajniji do sada pronađeni ostatak starog vijeka je arheološki lokalitet rimskog grada. Nalazi se na 2 km jugozapadno od Pljevalja u Kominima.

Na nekoliko hektara ispod tankog sloja zemlje, leže konture rimskog grada s bedemima, monumentalnim građevinama, ulicama i nekropolama.

Detaljna arheološka iskopavanja izvršena su samo na pronađene dvije nekropolekoje su iscrpno proučene, a obadvije mogu datirati između 2. i 4.vijeka naše ere.

U njima su pronađeni predmeti vezani za rimsku religiju, kulturu i ekonomiju. Sav pokretni materijal s ovoga nalazišta smješten je u Zavičajnom muzeju u Pljevljima. Sastoji se od veoma raznovrsnih, značajnih i izuzetno vrijednih predmeta poput brojnih keramičkih posuda, oružja (gvozdeni noževi, koplja), raznolikih novčića, lijepih bronzanih i srebrnih fibula različitog tipa, skupocjenog srebrnog i zlatnog nakita (minđuše, ogrlice, privesci, kopče, dugmad), zatim, staklenih posuda, odnosno balsamarija (staklena posuda za miris), pehara. Među njima ljepotom i umjetničkom vrijednošću naročito se ističe skupocjena čaša, tzv. Diatreta.

Nova atrakcija – hodanje na krpljama!

Od ove godine zimska turistička ponuda Pljevalja je obogaćena novim vidom aktivnog odmora u prirodi. Radi se o Projektu ,,Razvoj staza za hodanje na krpljama” koji se realizuje u saradnji sa Ministarstvom održivog razvoja i turizma Crne Gore.

Ovaj vid rekreacije u ne tako dalekoj prošlosti bio je sastavni dio svakodnevnog života ljudi sa ovih prostora u zimskom periodu, dok danas predstavlja spoj rekreacije, avanture i prirode.

Na relativno maloj udaljenosti od grada posjetiocu se pruža mogućnost prolaska kroz staništa razne divljači čiji tragovi su lako uočljivi u snijegu.

Staza za hodanje na krpljama, koja polazi od Rudnice, najljepšeg i najposjećenijeg izletišta Pljevljaka, se pruža kroz gustu šumu jele i smrče, sa blagim usponima i padovima i na prostranim ravnicama Rudnice.

Posjetiocu se pruža i mogućnost predaha i uživanja u šolji čaja ili mlijeka sa Čemerna u prijatnom ambijentu gostionice seoskog domaćinstva ”Rovčanin”.

Iznajmljivanje krplji i štapova, kao i kratka uputstva o njihovom korišćenju se vrši u prostorijama Turističke organizacije Pljevlja.

izvor, share montenegro

Mirjana Sandić učesnica projekta“Informacije bez prepreka“ koji finansira ZZZ CG

6 KOMENTARA

 1. Ispravila bih onoga ko je autor ovog članka. Manastir je prema nekim svedočenjima osnovan još u 14 vijeku u njegovoj drugoj polovini.

 2. Turisticka orgajizacija vrsi obuku za hidanje krpljama…ccccc
  A zasto TO ne naplacuje boravisnu taksu i koliko ima duga ili bolje receno koliko je u minusu taj parazit opetine i novca gradjana?

   • Ti si ljudina patrioto,a ja sam devijantan i na zalost realan. A sto se tice teksta zaista mi je suvisan svaki komantar,ali reci cu samo turisticka organizacija… hodanje krpljama i „lako uocavanje“ tragova divljaci po snijegu….nije moglo tuznije…

 3. Lijepi predlozi. Velike su mogucnosti pljevalja u turistickom pogledu.priroda u okolini pljevalja je predivna. Planina Ljubisnja sa pripadajucim kanjonom cehotine i tare je predivna. Pruza izuzetne uslove za setnju u nedirnutoj prirodi, lov i ribolov. U ovom reonu bilo bi izuzetno formirati etno sela i katune sa domacom hranom. Inace je jedna od najboljih prsuta pljevaljska govedja prsuta a pljevaljski sir i skorup su nadaleko poznati.
  Pljevaljski dio kanjona rijeke Tare sa selima, mostom na tari, manastirom na samoj obali Tare su predivni. Ovde su idealni uslovi za razvoj raftinga, panoramsko razgledanje Tare i masiva Durmitora. Planina Kovac koja je udaljena 30 km od grada izuzeno bogata sumama jele i smrce zasluzuje da bude posebno tretirana kao park prirode.
  Sam grad Pjevlja pored vec opisanih znamenitosti ima lijep hotel i za uslove sjevera razvijene privatne uslove smjestaja. Tu su jos Milet basta, prelijepe Vodice sa parkom i lijepim tokom beznice
  Oh da. Umalo da zaboravim jezero na chotini koje je za sada gotovo uopste ne iskorisceno. Pljevlja su opstina sa ogromnom teritorijom ku ni ja nisam u potpunosti stigao obici.

Comments are closed.