Naslovna Društvo Neke trgovine već uvele neradnu nedjelju

Neke trgovine već uvele neradnu nedjelju

1

Zaposlene u sektoru trgovine u Crnoj Gori, kojih ima oko 37 hiljada obradovala je vijest da je Vlada pripremila Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o unutrašnjoj trgovini kojim se uvodi neradna nedjelja. Ovo zakonsko rješenje, podržali su i predstavnici najvećih trgovačkih lanaca u Crnoj Gori, a neke trgovine su već samoinicijativno uvele neradnu nedjelju, saopšteno je CdM-u iz Ministarstva ekonomije.

Ministarstvo ekonomije je, kako su pojasnili CdM-u, dostavilo Predlog zakona Vladi Crne Gore na razmatranje i utvrđivanje i nakon dobijanja određenih sugestija pravno-tehničke prirode na sjednici vladine komisije, kao i sugestija odredjenog broja privrednika,Predlog zakona je korigovan i opet stavljen u proceduru.

“Takođe, napominjemo da je uvođenje neradne nedjelje podržala i Privredna komora Crne Gore, odnosno poslodavci kroz Odbor za trgovinu, čiji članovi su, između ostalih, predstavnici najvećih trgovinskih lanaca u Crnoj Gori”, naglasilisu u Ministarstvu ekonomije.

Prema njihovim riječima da je ovakvo zakonsko rješenje dobro i da je naišlo na prihvatanje pokazuje i primjer Velike Plane koja je samoinicijativno uvela neradnu nedjelju, što su pozitivno ocijenili kako zaposleni tako i građani, i na taj način pokazala društvenu odgovornost.

Ranije je iz Ministarstva ekonomije saopšteno da će uvođenjem neradne nedjelje poslodavci moći da povećaju produktivnost rada, kao i da smanje troškove održavanja i redovne troškove usluga. Ocijenili su da ovakvo zakonsko rješenje ne može uticati na smanjenje broja radnika, već da će se poslovi moći ravnomjerno raspoređivati na radne dane, a zaposleni u trgovini imaće neradnu nedjelju kao što imaju zaposleni u ostalim djelatnostima.

Prema njihovim riječima uvođenje neradne nedjelje neće uticati na snabdjevenost potrošača, već isključivo na promjenu dosadašnjih navika tako što će nabavku obavljati ostalim danima.

<<<Nedjelja da bude neradni dan: Od nezadovoljnog radnika može se očekivati samo ogorčenost<<<

Inicijativa za uvođenje neradne nedjelje potekla od jednog broja trgovaca, predstavnika trgovačkih lanaca, kao i sindikata.

Izvor:CdM

Mira Lucic ucesnica projekta ‘’Ínformacije bez prepreka ‘’koji finansira ZZZCG

1 KOMENTAR

  1. Zna li se, da li je neko iz Pljevalja uveo neradnu nedelju?
    Pa ovi po PV rade na Bozic, Bajram, Vaskrs…nista im nije sveto, samo da se obrcu pare, a sto radnice rade kao dragstor za minimalnu olatu nikom nista.

Comments are closed.