Naslovna Najnovije vijesti Miličić – Čemu besmislicice

Miličić – Čemu besmislicice

0

ODGOVOR DIREKTORA LJE RT PLJEVLJA

Uvažavajući retorički lokalpatriotizam g. Lekića, i evidenciju njegovog napora za jezičkim usavršavanjem (nesuvisle metafore,uh; insinuacije, jedinstvo sadržine i forme, uh) besmislica u političkom i u tehničkom smislu jeste sledeća:

Direktor RT Pljevlja nije mogao niti ubrzati niti odlagati direktne prenose sjednica SO Pljevlja – zbog toga što je oba tendera vodio osnivač, tj. Opština Pljevlja. Obje javne nabavke uspjele su u prvom pokušaju, prvi posao je obavljen, drugi je u toku – i bilo bi disfunkcionalno da iko, pa i predsjednik Đačić, vrši pritisak na mene.

U tehničkom smislu, besmislica je u sledećem: RT Pljevlja niti jednog trenutka nije prekidala rad, bar ne kada su u pitanju društvene mreže (You tube i portal tvpljevlja.me). Repriziranjem Pljevaljske hronike i nekoliko drugih emisija na A1 televiziji, signal RT PV vidljiv je i u Srbiji i u BiH.

Prekid na radio-difuznom sistemu Crne Gore i na kablovskim platformama na frekvenciji RT PV evidentan je od 22. maja 2018, kada je izgorela emisiona tehnika RT Pljevlja i ENCODERI (oprema tri kablovska operatera: Telekom, M:tel i Telemach). Prema tome: čak i da imamo potpunu tehničku opremljenost za HD rezoluciju , da imamo uređen studio – signal na kablovskim platformama nije samo stvar dobre volje osnivača, političara i novinara – već kablovskih operatera, svakog od njih pojedinačno.

Samim tim: pitanje – kada će početi direktni prenosi SO PV nepotpuno je ukoliko se ne navede određeni kablovski operater (satelitski prenosi će najvjerovatnije u bliskoj budućnosti zamijeniti zemaljski RDC signal za ruralno područje). Podsjetiću Vas, g. Lekiću da izlazak signala RT PV na kablovske platforme pojedinih operatera – ni prethodnih godina nije ostvaren  istovremeno niti besplatno. Prednjačio je Telekom (za prilično visoku cijenu) potom M-kabl, sada Telemah, pa M.tel uz najpovoljniju finansijsku transakciju u korist RT PV, pa Total…

Koliko je u ovom trenutku važno kada će početi direktni prenosi SO PV na kablovskim televizijama – za opstanak RT PV, važno je i pod kojim će to finansijskim uslovima biti ostvareno. S obzirom da su optička kabla sva tri operatera stigla do REC centra RT PV, izbjegnut je monopol, postignuta je konkurentnost – što podrazumijeva povoljnije ugovore. Prema tome: ukoliko bilo ko želi da opstruira signal TV PV na kablovskim platformama – mora „pritisnuti“ direktore (niže kadrove, sekretarice) kablovskih provajdera po bijelom svijetu i Podgorici. To bi imalo smisla.  Satelitskim prostorom, koliko mi je poznato, raspolaže Dejvid Petreus, bivši direktor CIA, pa malo „pritisnite“.

Umjesto što sumnjate, optužujete i konstruišete besmislice – pozivam vas da posjetite nove prostorije RT PV i uvjerite se u dosadašnji tehnički i organizacioni napredak; spor, slažem se.

A u skladu sa naprijed konstatovanim naporom za Vašim jezičkim i kulturnim usavršavanjem predlažem da uputite jednostavno lično izvinjenje što ste me doveli u besmislen kontekst – čime bih završio ovo besmisleno dopisivanje.

LJE RT Pljevlja, Dejan Miličić, direktor