Naslovna Vijesti Društvo Gimnazijalka Andrea Gačević pohađala Školu liderstva koju je organizovao CGO

Gimnazijalka Andrea Gačević pohađala Školu liderstva koju je organizovao CGO

0

Centar za građansko obrazovanje organizovao je Školu mladog liderstva u periodu od 13. do 17. februara,na Cetinju-Ivanovim Koritima . Škola je podržana od strane Ministarstva sporta i mladih i Vlade Crne Gore i ima za cilj da doprinese unapređenju statusa mladih , njihovog učešća u društvu i informisanosti o ljudskim pravima i slobodama.Ovu generaciju škole pohađalo je 30 učenika/ca iz 17 crnogorskih opština.

Na inicijativu profesorice Adise Malagić prijavila sam se za ovu školu i na moje veliko oduševljenje, moja prijava se našla među 30 najboljih..U lijepom ambijentu hotela ,,Monte Rosa“ učili smo o tome kakav  treba da bude pravi lider.Petodnevni intezivni program sastojao se iz 20 sesija tokom kojih smo učili o istorijskom razvoju liderstva,izazovima i problemima modernog liderstva,osobinama lidera,razlici između demokratskog i autokratskog izraza,kao i populizma i liderstva. Poseban segment Škole mladog liderstva se odnosio na učenje o savremenom konceptu, generacijama i kulturi ljudskih prava i mehanizmima zaštite ljudskih prava, zatim o ljudskim pravima LGBT osoba, predrasudama i stereotipima, slobodi izražavanja i slobodi medija u Crnoj Gori, ženskim pravima i nasilju nad ženama, o konfliktima i nenasilnim metodama prevazilaženja konflikata, kao i o vršnjačkom nasilju kao aktuelnom problemu sa kojima se mladi suočavaju.Kroz praktične vježbe učili smo kako se na najbolji način predstaviti u javnosti,pisanju dobrog CV-ja i motivacionog pisma.

ANDREA GAČEVIĆ ŠKOLA LIDERSTVA CETINJE FEBRUAR 2019

Tokom 20 održanih predavanja upoznala sam ljude iz različitih oblasti.Predavači Škole mladog liderstva bili su: prof. dr Vladimir Pavićević, predsjednik Društva za istraživanje politike i političke teorije, Marina Miketić Nikolić i Jelena Kulidžan, ekspertkinje u oblasti komunikacija, Jovan Džoli Ulićević, izvršni direktor Asocijacije Spektra(koji nam je ispričao svoju tešku životnu priču kao transrodni muškarac), Danilo Ajković, novinar FOS Media, Ljiljana Raičević, predsjednica Sigurne ženske kuće, Patricia Pobrić, direktorica NVO Naša akcija, Nina Marković, novinarka TV Vijesti, Miloš Marković, programski asistent u CRNVO-u i građanski aktivista, Jovan Bojović, generalni sekretar Unije srednjoškolaca Crne Gore, Milo Radulović, suosnivač startapa MARLEQ, Vasilije Radulović, asistent na projektima u CGO-u, Milica Zindović, asistentkinja na projektima u CGO-u i Miloš Knežević, PR/saradnik na programima u CGO-u.

Bila mi je velika čast i zadovoljstvo što sam upoznala 30 predivnih vršnjaka koji su spremni da urade nešto pozitivno za ovo društvo.Svi oni kao i ja naravno imaju želje,volje i snage da našu državu pretvore u mnogo ljepše mjesto za život.Stečeno znanje u ovoj školi upotrebiću za moje dalje profesionalno usavršavanje,a pošto me zanimaju društvene nauke može uticati i na izbor mog budućeg studijskog programa.Za kraj,željela bih da izrazim posebnu zahvalnost profesorima kao i upravi škole na velikoj podršci.

Andrea Gačević  I-2