Naslovna Vijesti Društvo Đačić – „Vektra“ nama duguje 5,8, a mi Poreskoj upravi 4,6 miliona...

Đačić – „Vektra“ nama duguje 5,8, a mi Poreskoj upravi 4,6 miliona eura

5

PLJEVLJA – Kompanija ,,Vektra Jakić“ duguje opštini po osnovu koncesija više od 8.000.000 eura, što je znatno veći iznos od duga koji mi imamo prema Poreskoj upravi. Čim kompanija počne da izmiruje svoje obaveze, spremni smo da ta sredstva ustupimo – rekao je predsjednik opštine Mirko Đačić povodom najave Poreske uprave da će dužnicima blokirati račune ako ne počnu da izmiruju obaveze.

Poreska uprava je prošlog mjeseca ukinula rješenje o reprogramu duga ulcinjskom Vodovodu i Komunalnom preduzeću, zatim Komunalnom u Beranama i pljevaljskoj Čistoći. Iz tog državnog organa najavili su da će opštinama, među kojima su i Pljevlja, blokirati račune ako ne poprave finansijsku disciplinu.

POTRAŽIVANJA

Prvi čovjek pljevaljske opštine kaže da se novac za izmirenje poreskog duga nalazi u Kombinatu ,,Vektra Jakić“.

– Situacija kojoj smo svjedoci posljednjih mjeseci makar iz naše vizure teško je rješiva. Na jednoj strani imamo Poresku upravu koja potražuje od opštine 3.000.000 eura, zatim nepunih 300.000 eura od javnih ustanova opštine Pljevlja. Dug javnog preduzeća Čistoća po osnovu neizmirenih poreza i doprinosa nakon raskida ugovora sa Poreskom upravom iznosi 1,3 miliona eura. Ali, i ovoga puta ističemo činjenicu da Poreska uprava nije naplatila, a to je bila njena zakonska obaveza, od kompanije „Vektra Jakić“ 6.392.000 eura koncesionih naknada od 2011. do 2017. godine. Računica ne obuhvata 800.000 eura koliko iznosi koncesiona naknada za 2018. godinu. Takođe, prema podacima Poreske uprave, pripadajuće kamate zbog kašnjenja u plaćanju navedenih obaveza na dan 23. januara ove godine su 1.086.000 eura, što u zbiru, dakle osnovica 2018. godina i obračunate kamate iznosi 8.278.000 eura. Riječ je, dakle, o velikom iznosu od kojeg opštini Pljevlja pripada 70 procenata, što je 5,8 miliona eura, a to je, kao što sam rekao, znatno više od ukupnog duga koji ima opština, naša javna preduzeća i ustanove – kaže Đačić.

POSREDOVANJE

On poručuje da se problem potraživanja opštine i ,,Vektre Jakić“ ne može riješiti bez intervencije države. – Sve ukazuje da je problem nemoguće riješiti bez posredovanja pojedinih Vladinih adresa, na prvom mjestu Ministarstva finansija. Ovo zato što Poreska uprava sve vrijeme uporno saopštava poreske obaveze opštine, a mi neizmirene obaveze kompanije „Vektra Jakić“ po osnovu koncesija. Riječ je o ustupljenom prihodu. Naglašavam, zakonska je obaveza Poreske uprave da naplati ta potraživanja od kompanije „Vektra Jakić“ – ističe Đačić.

Što se najave blokade računa opštine tiče, on kaže da, ukoliko se to desi, ,,neće ostati bez odgovara“, ali nije želio da precizira o kakvom je odgovoru riječ. Poreska uprava saopštila je da pet opština Pljevlja, Ulcinj, Berane, Bijelo Polje i Cetinje i lokalnih preduzeća imaju poreske dugove, ne poštuju obaveze iz reprograma. Zbog toga su ukinuta rješenja o reprogramu za JP Komunalno preduzeće Berane i Čistoća Pljevlja. Početkom januara ukinuta su rješenja za ulcinjska preduzeća – JP Vodovod i kanalizacija i JP Komunalno i blokiran i njihov i račun i zbog prinudne naplate.

Izvor Pobjeda

5 KOMENTARA

  1. U prevodu :
    Gospodar CG, mora , rijeka i potoka i svega ostalog trazi da se njemu plati njegovo a ne zanima ga sto on duguje i nece da plati.
    Ali ko to njemu smije da kaze sem ovi iz opozocije sto ne znaju da se udruze a bogme je i to slaba druzina. Cast izuzetcima !

Comments are closed.