Naslovna Vijesti Hronika Darko Šarić ostaje u pritvoru

Darko Šarić ostaje u pritvoru

0

Aprelacioni sud Srbije odbio je žalbe advokata Darka Šarića, koji je osuđen na 15 godina zatvora zbog šverca kokaina, i produžio mu pritvor, saznaje „Blic“.

Apelacioni sud je zaključio da je prvostepeni sud (Specijalni sud), postupajući po njegovim nalozima iz prethodnog rješenja, pravilno zaključio da razlozi zbog kojih je pritvor Šariću određen i produžavan, od momenta određivanja pa do danas nisu izgubili na svom intenzitetu i značaju, rekla je portparol suda Mirjana Piljić Tanjugu.

– Zbog toga je i pored činjenice da je Šarić proveo u privoru više od četiri godine, prvostepeni sud pravilno zaključio da je pritvor iako najteža, još uvek jedina adekvatna, odnosno jedina nužna i neophodna mjera za obezbjeđenje prisutva okrivljenog i nesmetano vođenje krivičnog postupka – napomenula je Piljić.

Stav Apelacionog suda, kao i Specijalnog suda, je da se ovo ne bi moglo ostvariti nekom drugom blažom merom, pijre svega mjerom zabrane napušanja stana uz elektronski nadzor, kako je to predlozeno u žalbama okrivljenih.

Prema rečima Piljićeve, Apelacioni sud je takođe odbio kao neosnovane žalbe na rješenja o produženju pritvora Petru Obradoviću, Milošu Cajiću i Nebojši Sretenoviću, koji su osuđeni kao pripadnici Šarićeve grupe.

Njima je pritvor produžen do upućivanja na izdžavanje zatvorskih kazni.

Pred kraj pošle godine Apelacioni sud je bio ukinuo prvostepeno rješenje Specijalnog suda o produženja pritvora Šariću nakon izricanja prvostepene presude, jer, kako je tada obrazložio, nisu jasni razlozi zbog kojih je pritvor nužna mjera, odnosno što ne može da se zameni blažom mjerom.

Apelacioni sud je odlučivao po žalbama branilaca Pljevljaka, koji od kraja prošle godine traže oslobađanje svog klijenta iz pritvora.

Razmatranje žalbe okončalo se u poslijednjoj nedejlji 2018. godine, odlukom Apelacionog suda, koji je poništio rešenje Višeg suda. Pljevljak se tada nakratko našao u svojevrsnom pravnom međuprostoru – ni u pritvoru ni van njega.

Kako je obrazloženo u odluci o poništenju pritvora, pritvor je poništen jer nisu jasno navedeni razlozi zbog kojih je pritvor nužna mjera, odnosno Viši sud nije odgovorio na pitanje zašto se pritvor u zatvoru ne može zamijeniti nekom blažom mjerom (poput nanogice).

Tužilaštvo za organizovani kriminal usprotivilo se bilo kojoj blažoj mjeri od pritvora, jer bi to podrazumijevalo da se Šarić i ostali nadalje brane sa slobode. Zato je vijeće Višeg suda,. godine, ponovo donelo rešenje kojim je Šariću i ostalima produžilo pritvor.

Darko Šarić je u pritvoru skoro pet godina. Prethodno je bio više od četiri godine u bjekstvu, a predao se nadležnim organima u martu 2014. godine, kada je i pritvoren. Dvaput je donošena prvostepena presuda protiv njega i njegove grupe: najprije je osuđen na 20, a potom u decembru 2018. na 15 godina robije.

Izvor Blic/Tanjug