Naslovna Vijesti Biznis Ugalj skuplji zbog akcize, ali to ne utiče na cijenu struje

Ugalj skuplji zbog akcize, ali to ne utiče na cijenu struje

0

Uvođenje akcize na ugalj od 1. januara naredne godine će podići prodajnu cijenu tog energenta od 1,4 do 2,2 eura po toni, saopšteno je iz Rudnika uglja Pljevlja. Iz Elektroprivrede su naveli da cijena uglja utiče na proizvodnu cijenu električne energije iz termoelektrane, ali su podsjetili da su EPCG i Rudnik ranije potpisali petogodišnji ugovor o kupovini uglja, piše Pobjeda.

 EPCG je prošle sedmice odlučila da za sada neće mijenjati cijene elektične energije. Nova regulativa podrazumijeva da se od 1. januara prošle godine cijena električne energije za distributivne potrošače formira na osnovu tržišne cijene sa referentne energetske berze u Budimpešti, uz određena ograničenja. Proizvodnja električne energije u Crnoj Gori je od malog uticaja na tu berzu, a samim tim i manji poremećaji, kao što je uvođenje akcize na ugalj, ne mogu imati veliki uticaj na berzu u Budimpešti, koja je referentna za cijene struje u Crnoj Gori.

“Kao i kod ostalih akciznih roba, uvođenje akcize će direktno uticati na prodajnu cijenu uglja. U zavisnosti od kvaliteta uglja, akciza će u prvoj godini podići prodajnu cijenu u rasponu od 1,4 do 2,2 eura po toni”, kazali su Pobjedi iz RUP-a.

Od 1. januara naredne godine uvodi se i akciza na ugalj od 15 centi po gigadžulu bruto toplotne vrijednosti. Ona će važiti do 31. decembra naredne godine. A, od 1. januara 2020. biće duplo povećana i iznositi 30 centi po gigadžulu bruto toplotne vrijednosti. Iz Rudnika uglja su kazali da će za domaćinstva obezbijediti posebne sezonske popuste koji će biti veći od uvedene akcize, tako da na one koji ugalj budu nabavljali pravovremeno akciza neće imati veliki uticaj. Naveli su da je cijena uglja jedan od više parametara koji utiču na cijenu električne energije.

“U ovom trenutku nemamo informaciju da li će uvođenje akcize uticati na cijene struje”, rekli su predstavnici Rudnika.

Iz EPCG je saopšteno da se akciza na ugalj vezuje isključivo na kalorijsku vrijednost uglja i uticaće na povećanje operativnih troškova poslovanja Rudnika.

“Cijena uglja utiče na proizvodnu cijenu električne energije iz termoelektrane ali vas podjećamo da su EPCG i RUP potpisali petogodisnji ugovor o kupovini uglja”,  kazali su iz EPCG, koja je sredinom ove godine kupila Rudnik uglja, ali je ovaj ostao nezavisna firma.

EPCG je prošle sedmice odlučila da za sada neće mijenjati cijene elektične energije.

Izvor Pobjeda