Naslovna Vijesti Društvo Pljevlja: Zapošljavaju, a imaju višak radnika

Pljevlja: Zapošljavaju, a imaju višak radnika

3

Opština Pljevlja u naredne dvije godine treba da smanji broj zaposlenih za oko 10 odsto u skladu sa Vladinom Strategijom reforme javne uprave 2016-2020. U toj opštini zaposlen je 261 radnik, a da se radi o ozbiljnom višku zaposlenih govori i činjenica da u susjednoj opštini Prijepolje, koja ima približan broj stanovnika kao Pljevlja, radi svega 93 ljudi, od kojih 73 na neodređeno vrijeme.

Slična situacija je i u opštinama Priboj i Bajina Bašta, a Vlada Srbije lokalnim upravama naložila je da smanje broj zaposlenih na četiri radnika na svakih hiljadu stanovnika, što je evropski standard.

Kada bi se to primijenilo na Opštinu Pljevlja, koja ima oko trideset hiljada stanovnika prema poslednjem popisu, broj zaposlenih bi bio više nego dvaput manji u odnosu na sadašnji broj radnika.

Glavni administrator Opštine Pljevlja Zoran Radošević potvrdio je da bi u naredne dvije godine lokalne uprava morala da smanji broj radnika za oko tridesetak.

Ističe i da trenutno u Opštini Pljevlja radi 19 radnika manje nego prije četiri godine kada ih je bilo 280 i da je cilju realizacije mjera iz Plana optimalizacije broja zaposlenih u lokalnoj upravi, javnim ustanovama i privrednim društvima, čiji je osnivač opština, provedena anketa za sporazumni raskid radnog odnosa.

“U organima uprave opštine interesovanje je iskazao 61 zaposleni, a u javnim službama 142. Nastojaćemo da penzionisanjem i sporazumno dođemo do optimalnog broja zaposlenih i proglašenja tehnoloških viškova”, kaže Radošević.

U toku su i pregovori Vlade sa Međunarodnim monetarnim fondom o obezbjeđivanju sredstava za isplatu otpremnina prekobrojnim radnicima.

Radošević ističe da će u 2021. i 2022. godini tridesetak radnika steći uslov za odlazak u penziju.

Za zarade zaposlenih Opština Pljevlja ove godine izdvaja četvrtinu ostvarenog budžeta. I u budžetu za narednu godinu planirano je 2,86 miliona eura za isplatu bruto zarada zaposlenih, što je više od polovine kapitalnog budžeta iz kojeg se finansiraju važni infrastrukturni projekti.

Radošević kaže da se u opštinskim preduzećima povećao broj zaposlenih u odnosu na 2012. U pet opštinskih preduzeća Vodovod, Čistoća, Grijanje, Komunalne usluge i Lokalnim putevima trenutno radi 464 radnika ili 112 radnika više nego 2012. U javnim ustanovama trenutno radi 40 radnika, 18 manje nego 2012.

Prema informacijama “Vijesti”, lokalna uprava u Pljevljima svakog mjeseca angažuje pedesetak radnika, iako ima viška zaposlenih. To je ranije priznao i predsjednik Opštine Mirko Đačić.

Opština Pljevlja se nalazi u ozbiljnim finansijskim problemima, a dug lokalne uprave premašuje 17 miliona e

Izvor vijesti.me

3 KOMENTARA

  1. Ko god poredi Pljevlja sa kasabama Prijepoljem i Pribojem taj ne treba da komentarise jer sve Gleda kroz ,kupivinu paprike. Predsedniku Svaka čast a da sam na mjestu Predsedniku sjutra bih zaposlio 50 peteset novih Radnika jer su Pljevljaci to zasluzili a malo gubitka Pljevljima ne bi ni skodilo jer najjaci industrijski gradu u Crnoj Gori to moze podneti a makar neki ne bi razmisljao da na strani potrazi posao. Ona davno otisla Vlast ne bi razmisljala da ustedi. Samo zaposljavaj srecno!!!!!!

  2. Podatak iz Prijepolja je vise nego smijesan, a potpuno netacan. Prije svega o broju stanovnika, pa o broju zaposlenih. Jer niti Prijepolje ima stanovnika ko Pljevlja, a pogotovo ne samo 93 zaposlenih. Prijepolje je 30 km udaljeno i prije nego sto objavite, makar se radilo o prenesenom tekstu, valjalo je provjeriti. Inace novinar vijesti mozda i ne zna gde je Prijepolje, a pogotovo ne evropske standarde, jer da bi sve bilo po tim standardima, potrebno je jos mnogo u samoj organizaciji.

  3. A kuku vam kad ste ne zaposleni, a kuku kad ste zaposleni!
    Kakvi su Cetnici sa njihovim „dusebriznistvom“ i „odgovornoscu“…
    Pitaste li ikad o broju Prezaposlenih kad ste bili na vlasti? – ne ponovilo se!

Comments are closed.