Naslovna Najnovije vijesti Odbornici usvojili statut SO Pljevlja

Odbornici usvojili statut SO Pljevlja

0

Glasovima skupštinske većine odbornici Skupštine opštine Pljevlja usvojili su Statut SO Pljevlja kao i odluku o izmjenama i dopunama odluke o imenovanju Savjeta za predstavke i pritužbe.

Kao razlog za donošenje novog statuta Skupštine Opštine naveden je Zakon o lokalnoj samoupravi. Tim Zakonom pojedina pitanja iz oblasti lokalne samouprave uređena na nov i drugačiji način, pa su opštine dužne da statute usklade sa ovim zakonom u roku od šest mjeseci od dana njegovog stupanja na snagu.

Odbornik Nove srpske demokratije, Milan Lekić, iznio je stav ove partije da neće glasati za Statut iz raloga što su Zakon lokalnoj samoupravi i Zakon o finansiranju lokalnih samouprava diskriminatorski prema opštini Pljevlja.

-Nova će galsati protiv i iz razloga što je za Dan opštine ponovo predložen 20. novembar, a ima mnogo značajnijih datuma. Slava grada, Sveta Petka, 27 oktobar, je datum kada su Pljevlja dva puta oslobođena i mislim da je to važniji datum od onog kad su se četnici povukli iz Pljevalja. Glasaćemo protiv i što ćete ga danas usvojiti, a poslije kršiti – kazao je Lekić, dodavši da se krši i Ustav, jer je vlast, kako je rekao „otvorila sezonu lova na opozicione poslanike i sprovodi pro ustašku politiku“.

To je izazvalo poprilično burne reakcije skupštinske većine, a odbornik DPS –a Ilhan Tursumović je rekao da odbornici nisu izabrani od strane građana da iznose neistine i uvrede.

-Kad izađemo za skupštinsku govornicu imamo obavezu pred građanima da govorimo jezikom argumenata – kazao je Tursumović.

Poslanik u Skupštini Crne Gore iz redova DPS-a i odbornik u SO Pljevlja Danijel Živković kazao je da je izlaganje Lekića dokaz političke nemoći čovjeka koji je, kako je naveo, duboko posrnuo.

-Radi se o čovjeku koji je zbog izbiornog rezultata ušao u zonu lične frustracije. Ući ćete na marginu političke istorije. Na poslednjim lokalnim izborima broj odbornika sa osam smanjili ste na dva, a na sledećim nećete imati nijednog – između ostalog kazao je Živković koji se obraćao direktno Lekiću.

Odbornici opozicije su kritikovali Statut SO Pljevlja, a odbornik  Pokreta za Pljevlja, Božidar Bajić u svom izlaganju kazao je da novi Statut  otvara mogućnost za nove službe i nova zapošljavanja po partijskoj osnovi.

Odbornici Demokrata su u svojim izlaganjima stavili akcenat na plan za održavanje lokalnih puteva, kao i zaduženosti opštine Pljevlja. Takođe bilo jeriječi i o problemima u naplati opštinskih potraživanja, prije svega od Vektre Jakić.