Naslovna Vijesti Društvo Mitrović – Zagađivače obavezno priključiti na kolektor

Mitrović – Zagađivače obavezno priključiti na kolektor

0

Odgovarajući na odborničko pitanje, na petoj sjednici Skupštine opštine Pljevlja, kada će početi sa radom Postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda, ko će snositi troškove za zarade zaposlenih na postrojenju, te koliko će novih radnika biti zapošljeno , sekretar sekretarijata za stambeno – komunalne poslove, saobraćaj i vode, Zoran Čolović odgovorio je da bi postrojenje trebalo početi sa radom do kraja ovog mjeseca.

– Bila je inspekcija, očekujemo ubrzo njihovo riješenje i postrojenje bi trebalo početi sa probnim radom do kraja decembra. Troškove utrošene električne energije i administracije snosi izvođač radova, a novih zapošljavanja neće biti. Nastojaćemo iz postojeće radne snage izdvojiti ljude koji će raditi na postrojenju i koji su već na obuci za taj posao – kazao je Čolović.

Na njegovu izjavu reagovalo Ekološko društvo Breznica. Prema tvrdnjama izvršnog direktora „Breznice” Milorada Mitrovića postrojenje za prečišćanje otpadnih voda neće biti od velike koristi ukoliko ne bude prečišćavalo i otpadne vode Rudnika uglja i Termolektrane.
– Koliko su opasne otpadne vode sa deponije pepela i šljake Maljevac najbolje se vidi po činjenici da u dijelu toka rijeke Vezišnice od Termoelektrane do ušća u Ćehotinu nema živog svijeta. U tom dijelu toka Vezišnica je mrtva rijeka. Ostaviti te vode bez prečišćavanja znači imati postrojenje za prečišćanje otpadnih voda koje ne štiti vodene tokove od zagađenja – smatra Mitrović koji je mišljenja da  i drugi privredni objekti koji nijesu priključeni na kolektor i koji direktno ispuštaju otpadne vode u Ćehotinu. Naglašava da će aktivisti Breznice u narednom periodu obići sve privredne subjekte i javno saopštiti koji od njih direktno u rijeke ispuštaju otpadne vode. Potom će zahtijevati da se svi o priključe na gradski kolektor.
– Tražićemo da svi zagađivači plaćaju prečišćavanje otpadnih voda, odnosno da plaćaju prečišćavanje sopstvenih otpadnih voda – naglašava Mitrović i poručuje da u Pljevljima treba mnogo toga uraditi kako bi postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda uspješno radilo.
– Sve septičke jame treba ukloniti sa gradskog područja. Domaćinstva treba priključiti na kanalizacionu mrežu, kao i auto-servise i brojne radionice, i svima dati obavezu da plaćaju prečišćavanje otpadnih voda – naglasio je na kraju saopštenja Mitrović.