Naslovna Vijesti Društvo Ide u zatvor jer je hranila pse lutalice

Ide u zatvor jer je hranila pse lutalice

2

Indira Lajko moraće četiri dana da provede u zatvoru jer nije platila kaznu od 150 eura koja joj je izrečena zbog hranjenja uličnih pasa. Lajko kaže da nije u mogućnosti da plati kaznu jer joj je plata već i suviše opterećena kreditima koje je podizala da bi plaćala kazne koje su joj, kako kaže, Osnovni i sud za prekršaje izricao zbog borbe za zaštiti napuštenih životinja. Lajko kaže da su te kazne ranijih godina bile 1.400 eura.
– Ja se ne bavim zaštitom životinja od juče, već to radim godinama ili bolje rečeno decenijama i to u Pljevljima svi znaju. Taj posao sam započela u vrijeme kada zakonska rešenja nijesu štitila životinje, odnosno kada nijesu imala u sebi evropski duh. U tim godinama bila sam kažnjavana novčano, a sve je to prouzrokovalo da je danas više od pedeset odsto moje plate opterećeno kreditom – kaže Lajko i pojašnjava da je ona štitila napuštene pse i u vrijeme kada su šinteri javno i usred dana iz vatrenog oružja ubijali pse i mačke po ulicama.
Lajko kaže da su to bile mnogo strašnije scene nego sada što mora da ide u zatvor, kao i da trpi posledice finasijske iscrpljenosti.


– Pristala bih da u zatvoru provedem čitav život samo da se te užasne scene sa ubijenim životinjama ne ponavljaju. Nažalost oni koji su bili zagovornici takvih brutalnih mjera i koji, i danas vjeruju da sve napuštene životinje treba poubijati, prema meni osjećaju mržnju i netrpeljivost. Oni će danas da likuju što ću ja da idem u zatvor – kaže Lajko i navodi da joj je komunalni inspektor napisao prijavu zato što je hranila ulične pse ispred svoje zgrade, a da ju je sudija za prekršaj zbog toga novčano kaznio.
– Ponosna sam što sam pomagala tim životinjama i što sam zbog toga progonjena. Oni koji me progone neka dobro razmisle da li su ikada bilo kome pomogli – kaže Lajko i pojašnjava da je u Pljevlja došla prije 38 godina sa svojih 18 godina, kao i da je čitav svoj dosadašnji radni vijek provela radeći u pljevaljskom porodilištu.
–Borim se uvjek do kraja za svaki život, bez obzira jeli on ljudski ili životinjski. Zato sam danas ponosna na svoj rad babice i na rad na zaštiti životinja. To što ja od svoje plate ne mogu da platim kaznu, već idem u zatvor nije moja krivica, već krivica onih koji su zdrastvene radnike doveli u sadašnju poziciju. U svakom slučaju ja sam ponosna ako ću ići u zatvor zato što sam nekoga nahranila, bez obzira što se radi o napuštenom psu – kaže Lajko.
U rješnju Suda za prekršaje u Bijelom Polju, odjeljenje u Pljevljima, piše da se obustavlja postupak protiv Indire Lajko u dijelu kazne zatvora u trajanju od šest dana jer je ona i međuvremnu platila dio novačne kazne i troškove postupka, (85 eura), ali ostaje kazna zatvora u trajanju od četiri dana. U odjeljenju Suda uza prekršaje u Pljeviljima rekli su nam da se jedan dan zatvora računa 25 eura. Obavještenje o odlasku u zatvor Indiri Lajko već je uručeno. B.

Borim se za svaki život

– Porodila sam na hiljade žena, radila sam to bez pomoći i u odsustvu ljekara, i srećna sam što sam u tome bila veoma uspješna.Imala sam sreću da radim jedan veoma human posao. Na početku radnog vijeka pomogla sam da na svijet dođe jedna generacija, a sada pomaže da se rode djeca te generacije. Posao babice sam radila i radim uz puno požrtvovanja. Borila sam se za svaku bebu i za svaku porodilju punim srcem. Ja drugačije ne umijem da postupam u životu. Imala sam sreće da nikada ne izgubim ni jednu bebu. U poslu babice se osjećam sigurno i tu se nikada ne štedim – kaže Lajko i ističe da je često žene porađala na seoskom području, na putu do bolnice i da su joj u tom poslu pomoć pružali ljudi koji nijesu bili od struke.

Izvor Dan

2 KOMENTARA

Comments are closed.