Home Vijesti Društvo Rekultivacija jalovišta u Gradcu odložena za dvije godine

Rekultivacija jalovišta u Gradcu odložena za dvije godine

0

Rekultivacija jalovišta u Gradcu opet je odložena za dvije godine. Novo odlaganje rekultivacije deponije, na kojoj je odloženo oko tri miliona tona jalovine rude olova i cinka, objelodanjeno je iz Direktorata za životnu sredinu Ministarstva održivog razvoja i turizma, ali nije saopšteno zbog čega radovi ne počinju narednog proljeća kako je to bilo i obećano.
– Za dvije godine biće završena rekultivacija deponije u Gradcu – saopšteno je iz Direktorata za životnu sredinu.
Deponija jalovine rude olova i cinka nastala je u periodu od 1957. do 1987. godine u vrijeme kada je u naselju Gradac radio flotacioni pogon za potrebe Rudnika „Šuplja stijena“. U tom periodu od koncentrata rude odvajana je jalovina koja je deponovana na obalu rijeke Ćehotine i pored samog naselja Gradac. Kada je 1987. godine Rudnik „Šuplja stijena“ prvi put zatvoren, rekultivaciju jalovišta niko nije pominjao. Potom je Rudnik opet otvoren 1997. godine da bi početkom novog vijeka opet bio zatvoren.

GRADAC

 

Rudnik olova i cinka „Šuplja stijena“ od 2010. godine opet radi ali se nalazi u privatnom vlasništvu. Od 2010. godine jalovina se odlaže na nove lokacije u neposrednoj blizini naselja Šule, gdje se i vrši eksploatacija rude. Flotacioni pogon u Gradcu od prošle godine ne postoji, jer je porušen. Sada je ostala deponija sa koje prašina zasipa naselje Gradac. Posebno je teško kada su vjetroviti dani i kada se praktično stambeni objekti ne vide od prašine.


Predstavnici Vlade Crne Gore još od 2009. godine obećavaju rekultivaciju deponije u Gradcu. Te 2009. godine, tadašnji ministar Predrag Nenezić je saopštio da će početi radovi ali se od te godine termin za rekultivaciju deponije stalno odlaže. Daju se nova obećanja koja se ne ispunjavaju. Sredstva za rekultivaciju predviđena su od kredita Svjetske banke koji je namijenjen za sanaciju crnih ekoloških tačaka, i čiji iznos je 50 miliona eura.
Poslednjih dana u Gradcu nije bilo vjetra koji je raznosio prašinu po naselju, ali stanovništvo tvrdi da se ostaci prašine u kojoj ima olova i cinka svuda nalaze.
– Vremenske prilike su učinile da danas nemamo prašine po naselju, jer nema ni vjetra, ali je sasvim sigurno da je ima svuda oko nas – kazala nam je juče predsjednica MZ Gradac Olivera Despotović.

Izvor Dan