Naslovna Crna Gora Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović uputio čestitku učesnicima Akademije sjećanja „Crvena zastava...

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović uputio čestitku učesnicima Akademije sjećanja „Crvena zastava slobode“ Udruženju boraca NOR-a i antifašista Crne Gore

1

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović uputio je danas čestitku učesnicima Akademije sjećanja „Crvena zastava slobode“ Udruženju boraca NOR-a i antifašista Crne Gore uz zahvalnost organizatorima i najsrdačnije pozdrave.

„Obilježavanje 75-godišnjice odosnivanja italijanske partizanske divizije „Garibaldi“ i 77 godina od čuvene Pljevaljske bitke, u jednom danu, samo po sebi simbolizuje slobodarski duh, univerzalni značaj i istorijske domete velike Narodno oslobodilačke borbe, koji prevazilaze crnogorske, i jugoslovenske okvire.

Strazica pozivnica 3

Pljevaljska bitka u kojoj je pao cvijet crnogorske mladosti, pokazala je, nakon velikih pobjeda u Trinaestojulskom ustanku, surovu realnost u kojoj se našla naša zemlja, i najavila dugotrajneratne strahote, kroz koje je prošao crnogorski, kao i svi jugoslovenski narodi. Kao što je osnivanje italijanske partizanske divizije „Garibaldi“ bilo vjesnik skore slobode i pobjede nad fašizmom, za koju su zajedno ginuli jugoslovenski i italijanski partizani, vjesnik novog doba za naše, i za sve evropske narode. Na tim novim temeljima trajno je učvršćeno tradicionalno prijateljstvo koje se ogleda i kroz nesebičnu podršku koju savremena Italija pruža Crnoj Gori i svim zemljama nastalim na prostoru bivše Jugoslavije na njihovom evropskom i evroatlantskomputu. Događaji ovakve vrste, kada se sa pijetetom sjećamo zajedničkih žrtava, neraskidiva su veza između zajedničke prošlosti, i nadamo se bliske zajedničke evropske budućnosti, istorijske lekcije i inspiracija za generacije koje dolaze“.

1 KOMENTAR

Comments are closed.