Home Vijesti Društvo Đačić – Treba pokazati da imamo još dosta toga da uradimo u...

Đačić – Treba pokazati da imamo još dosta toga da uradimo u Pljevljima

0

Nakon više decenija Svečana sjednica SO Pljevlja povodom Dana opštine održana je u Domu kulture. Pored odbornika, svečanoj sjednici povodom Dana Opštine prisustvovali su predstavnici Vlade , Vojske, vjerskih zajednica, diplomatskog kora, privrednog života grada i države i brojni drugi gosti.

Svečana sjednica počela je intoniranjem himne Crne Gore, a sjednicu je otvorio je predsjednik Skupštine opštine Pljevlja Dragiša Sokić koji je kazao da se danas podsjećamo na datum kada su Pljevlja prije 74. godine oslobođena od njemačkog okupatora.

-Tokom Drugog svjetskog rata stardalo je 1878 građana opštine Pljevlja, a 567 boraca je poginulo u ratnim operacijama. Građani Pljevalja svjesni veličine i značaja viteških djela oslobodilaca i antifašista sa poštovanjem se sjećaju i njeguju njihove časne tekovine jer je antifašizam istorijski ponos i slava Crne Gore. Na temeljima i idejama antifašizma gradi se, i mora se graditi u narednom periodu, evropska i evro-atlanska budućnost naše države. Svaki drugi put je pogrešan i bio bi poguban za građanski koncept i državnost Crne Gore, kazao je Sokić.

Predsjednik opštine Pljevlja Mirko Đačić u svom obraćanju prisutnima istakao je da je prioritet sadašnje lokalane uprave  ulaganje u mlade ljude, sport…

Obrazovanje, stabilna socijalna politika, i iznad svega efikasna lokalna uprava koju ćemo racionalizovati i optimalizovati kako bi ona bila dobar servis građana biće prioriteti u daljem radu ove lokalne uprave. Jednostavno,nastojaćemo da ukupan, veliki potencijal i bogatstvo opštine Pljevlja zajedno sa svim našim partnerima, prije svega sa Vladom, iskoristimo da ova sredina dalje napreduje i doživljava progres – naglasio je Đačić, a potom u opširnom izlaganju podjetio prisutne na sve što je urađena u predhodnom mandatu

-U periodu 2014 -2017 , periodu kad smo prvi put dobili povjerenje građana u ovom sastavu, u ovakvim političkim konstelacijama pokušali  smo da iskoristimo na najbolji mogući način. Radili smo najviše na planu finansija,  investicija, projekata, građevina i tako dalje, vodili računa o svakom euru, gledali da naši prihodi budu što veći, a potrošnja što racionalnija i do određenih efektata je došlo. Uveli smo zapravo određene principe u našem radu koje smo strogo poštovali posebno kad su transferi u pitanju, kad je u pitanju kontrola novca i pravilan izbor radova da bi došlo do najvećih efekata. Mislim da je do njih i došlo, ali o tome treba da pričate više vi nego mi, prije svega građani koji o tome treba da daju svoj sud, ali smo konačno uspjeli u ovih 12 mjeseci da uradimo neke ključne projekte što nam je činilo najveće zadovoljstvo. Završili smo objekat Doma starih u Pljevljima koji je bio vrijedan 2,7 miliona eura, jedan dobar, moćan objekat društvenog standarda koji je vrlo važan za populaciju penzionera koji su veoma brojni u opštini Pljevlja. Završili smo objekat Doma kulture poslije mnogo muka, dugo je trajala rekonstrukcija i adaptacija ovog objekta, a sada na zadovoljstvo  naše zajedničko, možemo ovakve svečanosti i slične događaje, kao i kulturne programe da održavamo u ovom prostoru. Objekat ima oko 4 000 kvadrata, scena sa pratećim sadržajima oko 1 500, i još 2 500 kvadrata za muzej, galeriju i biblioteku, muzičku školu. Imamo jedan velelepan objekat na radost naših sugrađana, posebno mlađih koji koriste sve ove sadržaje u ovom objektu. I konačno, ušli smo u radove u  centralnom dijelu grada. Dugo se to odlagalo, decenijama se nije tamo ulazilo, ponešto se radilo u određenim fazama, ali nikad cjelovito, integrisano da se kompletna ta infrastruktura podigne na viši nivo i da se u urbanističkom smislu ono prosto sredi. Ušli smo hrabro, kao svojevremeno i u ulicu Treće sandžačke i Volođinu koja je bila kompleksna i zahtjevna za izvođenje. Slijede ljepši radovi, urbani mobilijar, sve ono što će značiti vizuelni identitet centra grada, nešto što će biti nova Pljevlja za sledećih 20, 30 godina sigurno.

On je podsjetio i na urađene manje intervencije  koje su doprinijele ljepšem izgledu centra grada kao što je izgradnja zida uz pomoć Agencije TIKA oko harema Husein pašine Džamije, uređenje Trga Đorđija Peruničića, izgradnja fontane Diatreta,

-Povezali smo Tršovu ulicu pored čuvene pljevaljske gimnazije, već smo je u jednoj mjeri uredili i imamo namjeru da i nju još uljepšamo rasvjetom koja će biti kao u glavnoj ulici. Dakle, cijeli taj potez šireg centra grada biće tretiran tokom ovog narednog mandata kako bi izvukli maksimum. Planiramo da obnovimo fasadu hotela „Pljevlja“, kao i sve fasade u centru grada – saopštio je Đačić i naglasio da su rad lokalne uprave u predhodnom mandatu nagradili građani Pljevalja na lokalanim izborima dajući nesumnjivo povjerenje kolaciji DPS, SD i BS

-To povjerenje koje smo osvojili sigurno će kod nas izazvati još veću odgovornost. da radimo sa još više savjesti, volje i truda da bismo radili dobre stvari za naš grad. Takođe, slijedi taj period pred nama gdje treba pokazati da imamo još dosta toga da uradimo u Pljevljima. Prije svega tu mislim da svi zajedno treba da radimo na stabilnosti naše privrede, da pomognemo našim preduzetnicima, da unaprijeđujemo poljoprivredu u bar u istom obimu kao u prethodnom mandatu – smatra Đačić.

Predsjendik opštine Pljevlja naglasio je da je u gradu ove godine urađeno 4 kilometra vodovoda,10 kilometara nove kanalizacione mreže, od 130 ulica koliko ih ima u Pljevljima 100 ulica je dobilo novi asfaltni zastor, što čini 70 odsto saobraćajne infrastrukture u gradu. Šest ulica je potpuno rekonstruisano i izgrađene tri nove ulice.

-Veliki dio našeg radnog vremena odvojićemo za kompletan projekat toplifikacije, on definitivno sada kreće u jednom skladnom odnosu radnji, želja i potreba , prije svega samog užeg kabineta Vlade, Ministarstva ekonomije, EPCG i opštine Pljevlja. Realizovaćemo sledećih godina određene aktivnosti koje javno saopštavamo prije svega izgradnja cjevodvoda, toplovoda, centralne energetske stanice da što prije van snage stavimo kotlarnicu u Skerlićevoj i da sledećih godina stvorimo uslove da se sistem toplifikacije grada praktično nadgrađuje svake godine – istakao je Đačić.

Svecana sjednica SO Pljevlja 2

Svecana sjednica SO Pljevlja 3

Svecana sjednica SO Pljevlja 4

On je najavio i izgradnju otvorenog bazena, vrtića na Gukama i velika ulaganja države u putnu infrastrukturu jer nakon završetka izgradnja puta Kovren – Vrulja slijedi izgradnja puta Vrulja-Mijakovići, Pljevlja-Metaljka i Pljevlja-Mijailovica.

Ulaganje u mlade ljude, sport, obrazovanje, stabilna socijalna politika, i iznad svega efikasna lokalna uprava koju ćemo racionalizovati i optimalizovati kako bi ona bila dobar servis građana biće prioriteti u daljem radu ove lokalne uprave. Jednostavno, nastojaćemo da ukupan, veliki potencijal i bogatstvo opštine Pljevlja zajedno sa svim našim partnerima, prije svega sa Vladom, iskoristimo da ova sredina dalje napreduje i doživljava progres – zaključio je Đačić.

Nakon obraćanja predsjendika Opštine prikazan je film o infrstrukturnim radovima u opštini Pljevlja, koji je montirao Edin Zuković.

U kulturnom dijelu programa učestvovao je hor Muzičke akademije sa Cetinja pod dirigentskom palicom Aleksandre Knežević.

Program svečane sjednice SO Pljevlja vodila je Bojana Radanović.

Nagrade 20 novembar

Na svečanoj sjednici dodijeljene su nagrade 20.novembar, a kao što je i ranije saopšteno, najvaće opštinsko priznanj dpbili su:  epidemiolog doktor Bogdan Laušević,  Abela Popović, direktorica Javne predškolske ustanove „Eko bajka“ i Amaterski odbojkaški klub Rudar .

Studentske nagrade

Na svečanoj sjednici dodjeljene su i nagrade za najbolje studente za 2018. godinu. Pve godine nagrađeno je pet studenata. Milica Zindović student Fakultet političkih nauka čija je srednja ocjena 10,00, Vahid Kavazović, student Elektrotehničkog fakulteta čija je srednja ocjena 9,76, Željka Kečina student Ekonomskog fakulteta u Beogradu čija čija je srednja ocjena 9,63 i Stefan Milinković, student Saobraćajnog fakulteta u Beogradu čija je srednja ocjena 9,53,

Zahvalnica za humanost

Posebnu zahvalnicu za humanist opština je dodijelila Tatjani Vukićević, porijeklom iz Pljevalja koja je  donirala bubred mladom Nikšićaninu Nikoli Mijuđkoviću i time pokazala ne samo hrabrost i humanost već je svojim primjerom zadivila region.