Home Vijesti Društvo Čestitka Samira ef. Kadribašića povodom Dana Opštine

Čestitka Samira ef. Kadribašića povodom Dana Opštine

2

Poštovani Predsjedniče opštine Pljevlja, poštovani Predsjedniče skupštine opštine Pljevlja, poštovani građani,

Dvadeseti dan mjeseca novembra je dan kada je naš grad osjetio miris slobode. Nakon godina fašističke okupacije, nakon 570 poginulih boraca i više od 1800 građana, nakon što su samo godinu dana ranije Pljevlja, na kratko, osjetila miris slobode i oslobođenja, oslobodioci su 20. novembra 1944. godine donijeli konačni vihor slobode u naš grad. To je bio dan koji je označio ne samo završetak okupacije našega grada, već i novi početak stasavanja i razvoja. Nakon toga dana više nista nije bilo isto.
Godinu dana prije konačnog oslobođenja grada, takođe na dan 20. novembra, u Pljevljima je održano prvo konstitutivno zasjedanje Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Sandžaka. To je bila i osnovna pokretačka snaga kasnijeg otpora okupatoru. To je bio zamajac koji je pokrenuo otpor i slom fašističkih snaga u našem gradu. Ovaj datum se, s toga i obilježava kao Dan opštine Pljevlja i ujedno i Dan Sandžaka.

Poštovani sugrađani, kao što su naši hrabri preci uložili i poslednji atom svoje snage u oslobođenju našega grada, na nama je obaveza i emanet da njihovu borbu nastavimo tamo gdje su oni stali. Naša borba neka bude borba za svakog građanina našega grada, za svaki pedalj našega grada. Naša borba neka bude borba za bolje sutra našoj djeci, za ljepši i uređeniji grad, za zdraviju životnu sredinu, za suživot i međusobno uvažavanje i toleranciju. Naša borba neka bude borba protiv siromaštva, borba protiv neznanja i zaostalosti. Sredstvo naše borbe neka bude obrazovanje, tolerancija, želja za mirom i sigurnosti.

Poštovani predsjedniče opštine, poštovani predsjedniče skupštine opštine, poštovani sugrađani, u svoje lično ime i u ime Medžlisa Islamske zajednica Pljevlja i svih vjernika Islamske vjeroispovjesti u našem gradu od srca vam želim srećan Dan opštine Pljevlja i Dan Sandžaka. Neka ovakvi svijetli datumi i događaji iz naše bliže i dalje povijesti budu za sve nas motiv više da ličnim zalaganjem svakog od nas pojedinačno izgradimo ljepšu i svijetliju budučnost za nas i naše potomke.

Glavni imam Medžlisa Pljevlja
Samir ef. Kadribašić

2 COMMENTS

  1. Naši hrabri preci uložili poslednji atom snage….. za oslobođenje, pa ovo je parodija da je bilo do njegovih predaka mi bi i dalje bili pod Osmanlijama,ili makar pod Austrijskim ili Njemačkim fašistima. Da sprdnja bude veća on ljudima koji su ginuli za Jugoslaviju čestita dan Sandžaka.

Comments are closed.