Naslovna Vijesti Društvo Zbog Rudnika uglja imovina obezvrijeđena

Zbog Rudnika uglja imovina obezvrijeđena

0

Mještanima Mrzovića i Kalušića, i pored brojnih zahtjeva i molbi, i dalje je zabranjeno da na sopstvenim imanjima grade stambene i poslovne objekte. Zabranu je donijelo Ministarstvo ekonomije, a, prema navodima mještana, cilj je da gradnjom ne dođe do uvećanja vrijednosti imanja u ovim selima gdje Rudnik uglja treba da vrši eksproprijaciju imanja i da potom eksploatiše ugalj. Zabrana gradnje je izrečena 2000. i treba da traje do 2025. godine.
– Žalili smo se Ministarstvu ekonomije, pisali bivšem predsjedniku Crne Gore Filipu Vujanoviću, tražili pomoć na svim mogućim adresama da se odluka promijeni, ali sve je bilo uzalud – kaže predsjednik MZ Zabrđe i stanovnik Kalušića Dragan Lučić.


Lučić ističe da je ovakva odluka raselila selo, onemogućila da mladi ostaju na svojim ognjištima, razvijaju poslove, stvaraju porodice i normalno žive.
– Zbog ove odluke omladina mora da odlazi. Ako ne mogu da grade nove stambene prostore i poslovne objekte, onda im ovdje života nema – kaže Lučić i ističe da se radi o selima koja su inače ugrožena usled rada Rudnika uglja i Termoelektrane i da se praktično nalaze između kopova Rudnika i Termoelektrane. Prema njegovim riječima, stanovnici Kalušića, mogli su, nadomak grada, da razviju malu privredu, grade radionice i manje pogone na svojoj zemlji, ali im je to onemogućeno zabranom gradnje do 2025. godine.
– Pitam Ministarstvo ekonomije ko nama garantuje da će do 2025. godine ili prije Rudnik uglja otkupiti naša imanja?! Drugi blok Termoelektrane se očigledno neće graditi, prvi blok ne može potrošiti ugalj u Pljevaljskom polju, što znači da se može desiti da nakon 25 godina života pod zabranom gradnje mi ostanemo da živimo u Kalušićima. Ko će nam nadoknaditi četvrt vijeka izgubljenog vremena? Šta ako se desi da se zabrana produži na neki novi period – kaže Lučić, apelujući da se zabrana gradnje ukine ili da se odmah izvrši eksproprijacija njihovih imanja, kako bi mladi mogli negdje drugo da započnu život bez stalnih tenzija s Rudnikom i Termoelektranom.
– Svako dalje čekanje ubija volju za životom starijih generacija, mladi gube vrijeme koje je dragocjeno, a svi se zajedno osjećamo kao da živimo u nekom od rezervata – pojašnjava Lučić, dodajući da je pojedincima bitna samo njihova zarada, ali ne i pristojan život običnih građana.

Porez plaćaju, ali prava nemaju

– Nama je uskraćeno pravo da slobodno raspolažemo našim imanjima. Mi imamo obavezu da plaćamo porez na imovinu, ali nemamo pravo da tu imovinu slobodno koristimo, kaže Lučić.

Izvor Dan