Naslovna Vijesti Biznis Zbog kašnjenja Vlade propadaju šume

Zbog kašnjenja Vlade propadaju šume

0

Usled kašnjenja Vlade Crne Gore sa donošenjem sanacionog plana, jedna trećina suvog i oboljelog drveta u gazdinskoj jedinici Ljubišnja najvjerovatnije neće biti posječena u ovoj godini. Prema sadašnjoj situaciji, sanitarna sječa biće završena tek naredne godine iako ekolozi upozoravaju da je kašnjenje Vlade u sprovođenju sanitarne sječe izuzetno pogubno. Ekolozi tvrde da je situacija sa šumama u Bosni i Hercegovini loša, kao i da se bolesti šire preko granice, a nevođenje računa o šumama u planini Ljubišnji posledica je loše politike Vlade Crne Gore prema šumskom bogatstvu.


– Bolest hara svuda u okruženju, a situacija u našim šumama je izuzetno loša. Posebno je loše stanje u planini Ljubišnji gdje je i najveće šumsko bogatstvo. Uprava za šume je u ovogodišnjem planu odredila sječu 39 hiljada kubika. U planu se navodi da je sječa hitna i da je treba izvršiti u ovoj godini. Nažalost, ta sječa nije završena, kaže izvršni direktor ekološkog udruženja „Breznica“ Milorad Mitrović uz pojašnjenje da se trenutno sijeku dvije trećine od ukupno 39 hiljada kubika i da tu sječu vrši „Vektra Jakić“.
Prema riječima Mitrovića, očekuje se da će „Vektra Jakić“ obaviti sječu koja joj je dodijeljena, ali da još uvijek nije raspisan tender od strane Uprave za šume, kako bi se izvršio izbor najboljeg ponuđača.
– Očigledno je da Vladu ne interesuje koliko je bitno da se izvrši sanitarna sječa, pa zato i nije na vrijeme usvojila sanacioni plan. Nedopustivo je da sječa oboljelih stabala kasni, jer se bolest širi. S druge strane, u Ljubišnji se godinama nije sjekao sanitar i prošle godine je donijeta jasna odluka da je neophodno izvršiti sječu 39 hiljada kubika u ovoj godini. Sada se opet dešava da ta sječa kasni, a ne radi se o maloj količini, već o sječi preko deset hiljada kubika drveta, kazao je Mitrović.
U pokušaju da više saznamo o ovoj problematici u Upravi za šume smo saznali da je dio planirane sječe dat „Vektri Jakić“ kao koncesionaru, a da je preostali dio trebalo da se posiječe u okviru sanacionog plana Vlade, odnosno resornog ministarstva. Uprava za šume je tokom godine dala predlog, a Vlada je nedavno usvojila sanacioni plan. Trenutno se u Upravi za šume sprema raspisivanje tendera za odabir najpovoljnijeg izvođača radova. Sa tenderom se navodno neće mnogo čekati, ali je teško povjerovati da će sječa biti izvršena u ovoj godini.
Uprava za šume je poslednji tender, kada je u pitanju sanitarna sječa, raspisala 28. avgusta ove godine, gdje je bila obuhvaćena sječa u gazdinskoj jedinici Kozička rijeka. Tenderom je bila predviđena sječa 2.356 kubika drveta u osam odjela. Početna cijena za kubik suvog drveta iznosila je pet eura. U ovom slučaju izvršen je odabir izvođača i kupca drveta i sječa je završena.
Ostaje ipak da se sačeka i vidi kada će Uprava za šume raspisati tender za sječu suvih i oboljelih stabala u planini Ljubišnji i kada će sječa završiti.

Izvor Dan