Naslovna NVO Bez rizika nema dobitka Vladimir Džuverović: Pčelarstvo može biti odličan dodatni izvor prihoda za mlade

Vladimir Džuverović: Pčelarstvo može biti odličan dodatni izvor prihoda za mlade

1

U možda najljepšem dijelu pljevaljskog živopisnog sela Crljenice, koje se prostire duž granice sa Srbijom nalazi se jedan od pčelinjaka Vladmira Džuverovića, jednog od mlađih pljevlajskih pčelara.

Ova delatnost koja ima poseban privredni i ekološki značaj, zahteva dosta učenja, strpljenja i ulaganja, ali potencijali za bavljenje pčelarstvom u Pljevaljskom kraju još uvijek su nedovoljno iskorišćeni.

Vladimir je ljubav prema ovom, iz početka hobiju, a sve više poslu kojim je ozbiljno počeo da se bavi naslijedio od oca. Tokom pošle godine osnovao je i Nevladinu organizaciju „Sve za pčele“ i prati inovacije iz oblasti pčelarastva. Nedavno je održao predavanje za pčelare početnike, a savjeti koje je podijelio bili su više nego korisni za mlade koji žele da se bave ovim poslom.

Džuverović kaže da je za početak bavljenja pčelarstvom potrebno prikupiti informacije iz tri faze ili tri dijela:

Prvi dio se odnosi na uopštene pojmove o pčelarstvu i tehnikama pčelarenja, odnosno osnovni uslovi za pčelarenje. Drugi dio se odnosi na teme razvoja pčelinjih jedinki matice, pčela radilica, trutova, o njihovom životnom ciklusu. Treći dio je upozoravanje pčelara početnika od opasnosti koje vrebaju pčele.

Iako ova godina, pogotovo na sjeveru, nije bila povoljna po pčelare, zbog čestih ljetnjih pljuskova, nije ni jednom trenutka razmišljao da rasproda svoja društva. U okviru projketa NVI „Informaativni centar Pljevlja“ koji sufinasira Ministartsvo omladine i sporta – direktorat za mlade „Bez rizika nema dobitka“ bez razmišljnjaa je pristao da podjeli svoja iskustva i ispriča kako se počeo baviti ovim plemenitim poslom.

Preduzetništvo je jedan od načina da se smanji nezaposlenost i mladi, često i najobrazovaniji kadrovi, zadrže da ne odlaze u inostranstvo.

Ovaj članak je uradjen u okviru projekta „Bez rizika nema dobitka“ koji realizuje NU „Informativni centar Pljevlja“ a koji je podržao Ministarstvo sporta Crne Gore – Direktorat za mlade.

 

1 KOMENTAR

Comments are closed.