Naslovna Vijesti Hronika Šarić i Lončar tuže državu i traže 400.000 eura

Šarić i Lončar tuže državu i traže 400.000 eura

0

Pravosnažno oslobođeni Pljevljaci podnijeli tužbu zbog neosnovanog pritvora

Pljevljaci Duško Šarić i Jovica Lončar podnijeli su Osnovnom sudu u Pljevljima tužbu protiv države, kojom traže isplatu odštete zbog neosnovanog pritvora.

Šarić i Lončar traže da im država po tom osnovu isplati ukupno oko 400.000 eura.

Oni su 27. septembra prošle godine, nakon tri osuđujuće presude, oslobođeni optužbi za pranje više miliona eura stečenih navodnom prodajom narkotika.

Presudu je donio Apelacioni, a potvrdio Vrhovni sud Crne Gore.

Optuženi su od početka negirali krivično djelo koje im se stavljalo na teret.

Duško Šarić uhapšen je 16. novembra 2010. godine u Pljevljima, nakon što su italijanske vlasti izdale nalog za njegovo lišavanje slobode u međunarodnoj akciji “Loptice”.

Lončar je uhapšen u maju 2011. godine u Podgorici.

U pritvoru su bili do 22. aprila 2014.

Tužbu Osnovnom sudu u Pljevljima Šarić i Lončar podnijeli su, nakon što ih je na to uputilo Ministarstvo pravde, kojem su se obratili za vansudsko poravnanje.

Tokom četiri godine izrečene su tri osuđujuće presude, ali su sve oborene, pa je predmet završio pred Apelacionim sudom, koji je na kraju pravosnažno oslobodio dvojicu Pljevljaka.

Šarić i Lončar su krajem 2013. godine drugi put osuđeni na ukupno jedanaest godina zatvora zbog navodnog pranja skoro 20 miliona eura stečenih prodajom droge.

Nakon što je i druga presuda ukinuta u junu naredne godine, Pljevljaci su se treći put našli na optuženičkoj klupi, ali pred Apelacionom sudom.

Sudija izvjestilac Zoran Smolović obrazložio je da je bankarsko – finansijskim vještačenjem dokumentacije iz Srbije, Kipra i Norveške nesumnjivo utvrđeno da novac koji je bio predmet optužnice nije pribavljen prodajom droge kriminalne organizacije Darka Šarića i još 34 osobe.

Optužnicu protiv njih 2012. godine podigla je specijalna tužilteljka Đurđina Ivanović.

Dušku Šariću optužnicom se stavljalo na teret da je od oktobra 2007. godine do maja 2009. godine bio pripadnik kriminalne organizacije čiji je organizator njegov Darko Šarić, koja je imala za cilj vršenje krvičnih djela za koja se po zakonu može izreći kazna zatvora preko četiri godine, radi sticanja nezakonite finansijske dobiti i njenog ulaganja u legalne finansijske tokove na teritoriji Crne Gore i Srbije.
Dušku Šariću i Jovici Lončaru optužnicom se stavljalo na teret i da su se u periodu od 24. juna 2006. do 28. februara 2011. godine udružili da putem bankarskog i finansijskog poslovanja prikriju porijeklo novca, za koji su znali da je pribavljen krivičnim djelom – neovlašćena proizvodnja, držanje i stavaljanje u promet opojnih droga izvršenog na organizovan način, u ukupnom iznosu od 21.353.879,22 eura.

Šarić sud krivio za “medijski progon”…

Duško Šarić je prije godinu rekao “Vijestima” da je sudijama bjelopoljskog Višeg suda bila bitnija činjenica da je on brat čovjeka optuženog za šverc tona kokaina, nego da utvrde istinu.

To je saopštio nakon što je u Apelacionom sudu oslobođen optužbe za pranje više od 19.000.000 eura.

“Konačno je neko smogao hrabrosti da donese ispravnu odluku, jedinu koja odgovara istini da nismo počinili krivično djelo koje nam se stavljalo na teret… Presuda potvrđuje ono što smo tvrdili od prvog dana: da smo poslovali zakonito i da je legalno stečen svaki cent za čije pranje su nas optuživali”, kazao je tada Šarić.

On je rekao da neko mora odgovoriti na pitanje zašto su na tu odluku morali da čekaju sedam godina.

“Pitanje je zbog čijih pogrešnih odluka smo bili u zatvoru, zbog čijih odluka smo mi i naše porodice godinama trpjeli medijski progon, ali i zbog čijih namjernih ili nenamjernih grešaka su propali naši poslovni planovi, od kojih je Crna Gora mogla da ima samo dobit”, kazao je Pljevljak.

izvor, vijesti.me