Naslovna Vijesti Društvo Primorani da kupuju tri puta skuplja drva kod Brkovića

Primorani da kupuju tri puta skuplja drva kod Brkovića

1

Stanovnici Pljevalja, koji nemaju u posjedu privatnu šumu, moraće da kupuju drva za ogrev kod „Vektre Jakić“. Kupovina ogreva kod dosadašnjih prodavaca drveta neće biti moguća jer drva ne mogu da prevezu do grada. Naime, poslednjih dana saobraćajna policija se strogo pridržava Zakona o šumama, gdje je predviđeno da lica koja u privatnom posjedu imaju šumu, mogu sjeći drva i otpremati ih gdje žele, dok u državnim šumama drva mogu kupiti samo stanovnici seoskog područja. Drva koja se kupe u državnim šumama po cijeni od 10,5 eura po kubiku nije moguće transportovati u gradsko područje, već se prema pomenutom zakonu može koristiti samo u seoskom području. Stanovnici grada drva mogu kupiti samo kod koncesionara, a to je kod „Vektre Jakić“ koja ovih dana nudi kubik drveta, lišćara, u balvanima po cijeni od 37,5 eura. „Vektra Jakić“, čiji je vlasnik Dragan Brković, po ugovoru o koncesijama, državi plaća sedam eura za kubik lišćara na panju, odnosno za neodsječena stabla.

Kako saobraćajna policija revnosno kontroliše sve prilaze gradu, poslednjih dana mnogi prevoznici drveta su privedeni, odnosno drva su zaplijenjena, jer nijesu imali pravo da ih prevoze do grada. Uzalud ovih dana Pljevljaci pokušavaju da dokažu da su oni uredno platili državi drva, policija takva opravdanja ne prihvata, već vrši zaplenu ogreva.

U čitavoj priči je nastala zabuna i zbog činjenice da su u toku ljeta lokalni lugari vršili doznaku brojnim licima u državnim šumama. Ta lica su posjekla stabla, isjekla ih i pripremila za zimu, ali ih sada ne mogu dovesti do grada, jer su odnedavno pooštrene kontrole, kako bi se obezbijedila prodaja drveta u „Vektri Jakić“.

Istini za volju, prethodnih godina, bilo je dosta nezaposlenih lica koja su živjela od prodaje drveta kupljenog u državnim šumama. Ta lica su kupovala od države kubik lišćara po cijeni od 10,5 eura. Potom bi stabla sjekli i dovozili na pristupačna mjesta, gdje bi ih sjekli na trupce ili bi trupce cijepali. Kubik drveta u trupcima sa prevozom prodavali su po 25 eura, dok su kubik cijepanih drva prodavali po 35 eura. Na taj način stanovnici grada su mogli po znatno nižim cijenama da kupe drva nego što je to slučaj sada, kada moraju kubik drveta u balvanima da kupe od „Vektre Jakić“ po 37,5 eura. Za kupljeni kubik drveta od „Vektre Jakić“ potrebno je dati još deset eura, kako bi se isto to drvo isjeklo na trupce, a potom i iscijepalo u cjepanice.

Izvršni direktor ekološkog udruženja „Breznice“ Milorad Mitrović je kazao da većina građana Pljevalja teško živi i da će sada biti prisiljeni da kupuju više ugalj nego drva, jer će im to biti povoljnije.

– To znači da će se ugalj više trošiti i da ćemo ove zime imati veće zagađenje vazduha nego prethodnih godina. Prethodnih godina stanovnici su više kupovali drva, jer sagorijevanje drveta manje zagađuje vazduh, ali sada će se ta praksa suzbiti u potpunosti – rekao je Mitrović i dodao da mu nije jasno zbog čega Zakon o šumama nije sprovođen prethodnih godina.

On traži da Ministarstvo poljoprivrede što prije odgovori da li to znači da će i koncesionari, kao što je „Vektra Jakić“, morati da poštuju pomenuti zakon u potpunosti.

– Hoće li ministarstvo i dalje gledati kroz prste „Vektri Jakić“ a od građana tražiti da poštuju zakonske propise? Koliko se svi sjećamo koncesionog ugovora, „Vektra Jakić“ je obavezna da pored plaćanja koncesije gradi šumske puteve, štiti šume od obolijevanja, od požara i pritom vrši pošumljavanja. Može li se neko sjetiti kada je „Vektra Jakić“ izvršila pošumljavanje neke površine – istakao je Mitrović i dodao da je očigledno da zakoni i drugi akti važe samo za sirotinju.

Izvor: Dan

1 KOMENTAR

  1. Bravo,moj narode!50 godina vas je jahao bravar Broz, sada će vas 50 godina jahati bravar Brković. Da ne zaboravite kako je kad vas jašu. Hvala našim organima što se drže zakona, hvala im i đe čuli i đe nečuli, tako i treba.

Comments are closed.