Vijesti

Održana 17. manifestacija „Dani pljevaljskog sira“


Danas je u Pljevljima održana 17. Manifestacija “Dani pljevaljskog sira“.  Na ovogodišnjoj manifestaciji  učestvovalo je 90 izlagača koji su donijeli 166 uzoraka svojih mliječnih proizvoda.

Zvanično otvarajući „Dane pljevaljskog sira“, predsjednik Opštine, Mirko Đačić, naglasio je da je pljevaljski sir prvi dobio oznake zaštite i istakao da su godišnji prihodi od proizvodnje i plasmana pljevaljskog sira na nivou oko 8 miliona eura.

Mirko Đačić dani pljevaljskog sira 17. manifestacija

Đačić je kazao da su Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja i Opština Pljevlja samo tokom prošle godine uložili više od 2 miliona eura u razvoj poljoprivrede i ruralnih područja naše opštine.

Prema ocjeni stručnog žirija, nagradu za najbolji stari sir dobila je Miladinka Vučetić iz Brvenice. Ona je dobila muzilicu, pehar i 100 evra.

Drugu nagradu u kategoriji stari sir osvojila je Milojka Kušljević iz Lađane i 100 evra, a treće mjesto i 100 evra pripalo je Radinki Bajić iz Lijeske.

17. dani pljevaljskog sira 2

Nagradu za najbolji stari kajmak dobio je Ilija Božović iz Bobova on je osvojio prvo mjesto i 250 evra.

Drugu mjesto  za stari kajmak i 100 evra osvojila je Božidarka Ivanović iz Bobova, a treće mjesto i 100 evra pripalo je Adviji Demirović iz Boščinovića.

U kategoriji mladi kajmak, prvo mjesto i 200 evra osvojila je Milojka Kušljević iz sela Lađane, drugo mjesto i 150 evra pripalo je Branojki Ječmenici iz Rabitlja, a treće mjesto i 100 evra osvojila je Cica Lučić iz Meljaka.

Najbolji ovčiji sir donijela je Milka Pivljanin iz Velikih Krća i osvojila nagradu od 200 evra.

U kategoriji specijalnih vrsta sireva, prvo mjesto i 200 evra pripalo je Rajki Ćirović iz Odžaka, drugo mjesto i 150 evra osvojila je Gordana Dulović iz Kolašina, a treće mjesto i 100 evra Rada Ćipranić iz Odžaka.

17. dani pljevaljskog sira

Načelnica Direkcije za politiku kvaliteta u Ministarstvu poljoprivrede i ruralnog razvoja Merisa Čekić istakla je da i ovogodišnja manifestacija potvrđuje da su Pljevlja grad sira. Da bi ostvarili punu valorizaciju “Pljevaljskog sira” na tržištu, ističe Čekić, nije dovoljno samo zaštiti naziv proizvoda, već je potrebno nastaviti rad u cilju potvrde i korišćenja zaštićene oznake na tržištu.

DANI SIRA 2 2018

DANI SIRA 2018

Takmičarski dio Manifestacije „Dani pljevaljskog sira“ održan je u Hotelu Pljevlja, a prodajni dio u holu hotela i u Mliječnoj pijaci.

Organizator ove manifestacije je Sekretarijat za privredu opštine Pljevlja uz podršku Ministartsva poljoprivrede i ruralnog razvoja i u saradnji sa NVO “Pljevaljski sir”. Nagrade je uručivao sekretar Sekretarijata za privredu, Budimir Bajčetić.