Vijesti

Ni nakon godinu dana se ne zna ko je zapalio automobil novinara iz Pljevalja


[sg_popup id=“72864″ event=“inherit“][/sg_popup]

Godinu dana nakon podmetanja požara pod automobil dopisnika „Večernjih Novosti“ iz Pljevalja, Miroslava Drobnjaka, istraga nije dovela do počinioca tog krivičnog djela.

Ford fokus izgorio je u podmetnutom požaru 11. oktobra 2017. godine, oko 19 časova, ispred porodične kuće Drobnjaka u Pljevljima.

Drobnjak, sumirajući proteklu godinu dana od nemilog događaja, smatra da nije sprovedena brza, efikasna istraga, koja bi dovela do počinioca. Dodaje da je tokom postupka doživio neku vrstu pritiska ali, kako sumnja, i pokušaja da se on inkriminiše u nešto.

“Prije svega da kažem da sam na samom početku, odnosno od prijave istražnim organima, imao puno povjerenje u njih i bio spreman da sa njima podijelim sva moja saznanja u vezi sa tim slučajem ili bilo čega što bi moglo dovesti do počinioca ovog nedjela. Međutim, tokom istrage su se dešavale čudne stvari”, kaže novinar.

Tvrdi da se prvo prišlo istrazi nemarno i sa tezom da je riječ o samozapaljenju automobila.

“Na tome se i dalje insistiralo, iako je vještak utvrdio da je pod automobil namjerno podmetnut požar, a da je požar podmetnut ukazao je i nalaz Forenzičkog centra. Sa terminom samozapaljenja baratalo se kroz cio postupak, pa je Savjet za građansku kontrolu policije tražio dodatna pojašnjenja zašto policija barata tim terminom ako je vještak utvrdio da se radi o podmetnutom požaru”, navodi Drobnjak.

Nalaz vještaka je urađen 20. oktobra, a o rezultatima nalaza vještaka obaviješten je, naglašava, tek 17. novembra.

“U međuvremenu, do tada, niko nije bio saslušan, niti je preduzeta bilo koja radnja koja bi vodila ka rasvjetljavanju ovog događaja. Podsjećam da se zbog toga Sindikat medija Crne Gore (SMCG), 22. novembra obratio Savjetu za građansku kontrolu rada policije sa zahtjevom da provjeri primjenu policijskih ovlašćena u ovom slučaju”, ističe Drobnjak.

 

Prema njegovim riječima, od tada su istražitelji počeli da se ponašaju čudno.

“Od policije sam dobio poziv da se 29. novembra javim u CB Pljevlja. Nakon što sam se odazvao istom, saopštili su mi da me saslušavaju na osnovu prijave Sindikata medija, Savjeta za građansku kontrolu rada policije, radi provjere da li je bilo propusta u postupanju policije. Međutim, to saslušanje mi je na sve ličilo, osim na provjeru dotadašnjeg postupanja istražnih organa. Tom prilikom sam više sati ispitivan, čak i poligrafski. Inspektore iz Podgorice je, čini mi se, sve više zanimalo, osim samog požara na mom autu. Jednostavno doživio sam to kao moje isleđivanje ili pritisak na mene”, objašanjava novinar iz Pljevalja.

Na dan njegovog ispitivanja u policiji, dodaje, nepoznata osoba je nadgledala i po mraku “vršljala” oko njegove kuće, što je prijavio policiji ali to, kako kaže, osim izjave koju je dao policiji, izgleda nikoga više nije interesovalo.

“Takođe je začuđujuće i neprihvatljivo, a desilo mi se, da u ovom slučaju, zbog odsustva potrebnog i očekivanog senzibiliteta u postupanju policiskih služenika ja u čitavoj situaciji budem izložen dodatnim pritiscima, vrijeđanjima i prijetnjama i da se suočavam sa mogućnošću krivično-pravnog progona samo zato što sam sarađivao sa policijom i informacijama joj pomogao da ispuni svoju zakonsku funciju”, rekao je Drobnjak.

Naglašava da su ga tokom istrage ispitivali sedam, osam puta, a na nekim dokumentima pojavili su se netačni datumi.

“Takođe sva moja porodica je saslušavana, čak i teško bolesni i nepokretni otac, a koji, s obzirom na to da je skoro dva mjeseca prije kritičnog događaja proveo u bolnici nije mogao imati ama baš nikakva saznanja o požaru. Odakle potreba za višestrukim saslušanjem cijele jedne porodice? Da li su drugi toliko saslušavani”, pita novinar.

Ono što ga je zaprepastilo i produbilo sumnje, jeste saznanje da u nekim istražnim dokumentima stoji da se on, navodno, nezainteresovano ponašao prilikom gašenja požara, što je, ističe, smišljena laž.

“Ne znam ko je i sa kojim ciljem izmislio ovu zlonamjernu konstrukciju, ali je ona valjda trebalo da posluži da bi se istraga okrenula u drugom pravcu, a ne ka iskrenom rješavanju ovog nemilog dogadjaja. Podsjetiću da mi se ranije jednom, prije ovog događaja, desilo da telefonskim putem policiji prijavio prijetnje, a da me niko zbog toga nikad nije ni saslušao, niti mi je poznato sta se desilo sa tom prijavom”, ukazuje Drobnjak.

Takođe, dodaje da su ranije u jednom pljevaljskom lokalu, njegov prijatelj i on doživjeli verbalne prijetnje od osobe, koja se iznenada pojavila niotkud, i koja je, kako je kasnije saznao, procesuirana sa 50 krivičnih prijava i sklona uživanju droga.

“Iako sam tada saslušan, niko nije ni pokušao da ispita motiv verbalnog napada, a imajući u vidu da ja obavljam jedan društveno odgovoran posao i da bi to mogao biti motiv napada, već se sve završilo kao nekakav izolovan incidet ili nečiji način dokazivanja ili mangupisanja”, naveo je novinar.

Predstavnici OEBS-a, koji su u septembru boravili u Crnoj Gori i koji istražuju napade na novinare i poštovanje ljudskih prava, razgovarali su sa Drobnjakom o tom događaju.

izvor, cdm.me