Naslovna NVO Bez rizika nema dobitka Naslijedio zanat od oca

Naslijedio zanat od oca

0

Za kupovinu nove poljoprivredne mašine, auto dijelova, drvoprerađivčke mašine danas su mnogi prinuđeni da podižu kredite koji se sve teže vraćaju. Oni koji koji imaju stare mašine sve teže dolaze do rezervnih dijelova, jer je budućnost u digitalizaciji, ili bolje rečeno u robotici, koja u modernoj Evropi, zbog razvijene tehnologije može da funkcioniše bez problema. Na žalost kod nas elektro mreža po nekim selima je stara pet šest decenija, a putna infrstruktura je u najmanju ruku zbrinjavajuća tako da o robotici nema ni riječi.

Upravo zbog ovkvih stvari skoro na čitavom sjeveru Crne Gore malo ko nema da ne zna za porodicu Milić iz Pljevalja. Metalostrugarstvom se bave skoro pet decenija i isto toliko sami održavaju mašine sa kojima prave sve što zamislite, a koje su kupljene u Njemačkoj i koje se odavno više ne proizvode.

Mladen Milic metalostrugar

Mladenov otac Milanko Milić kupio je mašine prije pet decenija kad se to moglo, bez kredita i počeo da e bavi ovim zanatom. Mnogi su ga tada gledali čudno, jer u gradu u kome postoji rudnička radionica to je mogao da uradi samo zanesenjak ili vizionar. Ispalo je da je vizionar i bio u pravu. Vrlo brzo pročulo se za njega, a rezervnih dijelova za stare mašine nestalo je na tržištu. Kod Milanka mnogi su tražili spas.

Mladen Milic sa sinom

Milanko je sve ređe u radionici, tu je njegov sin Mladen koji ljubav prema ovom poslu pokušava da prenese na svoju djecu. O tome kako su od ovog posla naprvili moderan dom, kako od prihoda jedne male radionice žive dvije familije, u okviru projketa NVO „Informativni centar Pljevlja“ koji sufinasira Ministartsvo sporta – direktorat za mlade „Bez rizika nema dobitka“ pričao nam je Mladen Milić koji je radionicu naslijedio od oca Milanka.

Preduzetništvo je jedan od načina da se smanji nezaposlenost i mladi, često i najobrazovaniji kadrovi, zadrže da ne odlaze u inostranstvo.

Ovaj članak je uradjen u okviru projekta „Bez rizika nema dobitka“ koji realizuje NU „Informativni centar Pljevlja“ a koji je podržao Ministarstvo sporta Crne Gore – Direktorat za mlade.