Naslovna Sport Fudbal Crnogorski sportski novinari treći na Balkanu

Crnogorski sportski novinari treći na Balkanu

0

Pobjedom Makedonije završeno je takmičenje u malom fudbalu sportskih novinara jugoistočne Evrope u Ohridu. Domaćin je granitnom odbranom, kako se moderno kaže, uz defanzivnu kliniku stratega Koče Dimitrovskog i fascinantne odbrane na golu nekadašnjeg juniora Vardara Slobodana Trpevskog došli do senzacionalnog trijumfa. Makedonci su u grupi savladali Bosnu i Hercegovinu sa 4:1, pa izgubili od Moldavije 1:0 što je bilo dovoljno za drugo mjesto u grupi. U polufinalu su savladali Crnu Goru golom na minut prije kraja, a to što je Trpevski odbranio prepričavaće se u Ohridu na sličan način kao što je opjevana Biljana koja je platno bijelila. Nakon prvog mjesta u grupi i pobjeda protiv Bugarske, Hrvatske i Mađarske, Crna Gora je šutirala iz svih pozicija, ali do gola nije došla. U drugom polufinalu Moldavija je poslije penala savladala Bugarsku.

U meču za treće mjesto Crna Gora je vodila protiv Bugarske 5:0, pa dozvolila rivalu da izjednači, da bi u penal seriji Topalović crnogorskoj selekciji donio medalju izvanrednom intervencijom. U finalu Makedonija je sa 1:0 savladala Moldaviju i osvojila veliki trofej. Peto mjesto osvojila je Bosna i Hercegovina koja je poslije penala savladala Hrvatsku, dok je poslednje sedmo mjesto osvojila Mađarska koja je dobila pehar za fer plej. Najbolji strijelac turnira je Bugarin Vladislav Radoslavov, a da se jedan pehar odnese u Crnu Goru pobrinuo se Bojan Topalovic-Topa koji je proglašen za najboljeg golmana turnira zbog fantastičnih odbrana u grupi.

”Plasmanom sam relativno zadovoljan, iz razloga jer nije ekvivalent prikazanoj igri. Mislim da smo pokazali ubjedljivo najviše u Ohridu i da smo zaslužili plasman u finale i naslov najboljeg. To ne znači da Makedonija nije zasluženo došla do prve titule na ovim takmičenjima. Moram napomenuti da smo u Ohrid došli oslabljeni, nijesu sa nama bili golman Stešević, Šuković i Kostić, ali svi momci koji su nastupili sasvim su zadovoljili visoko postavljene kriterijume.” – izjavio je selektor Igor Ćulafić.

Na spisku selektora Igora Ćulafića (TV Nova M) našli su se: Todor Brajković (Dan), Vlado Perović (TV 777), Miloš Antić, Uroš Radulović, Bojan Topalović (Dnevne novine), Ivan Ivanović (KNB Produkcija), Igor Šuković (Elmag) i Ilija Krivokapić (usncg.me), dok su u delegaciji još Boro Odalović (RTV Nikšić), Milo Džaković (RTV Pljevlja) i Veselin Drljević (Dan).

Član Upravnog odbora USNCG Boro Odalović je istakao da je bilo dosta posla u pripremama za ovu akciju.

-U organizaciji putovanja, boravka u Makedoniji, obezbjeđivanju sportske opreme i poklona za domaćine pomoć smo dobili od Fudbalskog saveza Crne Gore i naših starih prijatelja i partnera: Kompanija Megapromet iz Budve, NTC, Kompanije Uno, Pekare Uniprom, Restorana Tani, Fors Montenegra, Nikšićkog mlina, a kao i prethodnih godina nije izostala ni pomoć i podrška od Crnogorskog olimpijskog komiteta i Ministarstva sporta, rekao je Boro Odalović.

Udruženje sportskih novinara Crne Gore (USNCG) proslijedilo je zahtjev Asocijaciji sportskih novinara Jugoistočne Evrope (SEESJA) da se slučaj kolege Igora Ćulafića, urednika sportske redakcije NOVA M televizije, uvrsti u dnevni red Kongresa u Ohridu. Naravno, rukovodstvo SEESJA prihvatilo je ovaj zahtjev i u startu izrazilo zuabrinutost zbog pomenutog događaja ali i spremnost da se kolegi Ćulafiću pruži sva logistička podrška. SEESJA će se, nakon zasijedanja oglasiti zvaničnim saopštenjem povodom ovog slučaja, nezabilježenog u istoriji sportskog novinarstva.

Sledeće druženje zakazano je za sledeću godinu, a domaćin će biti Mađarska.