Naslovna Vijesti Društvo Vidikovac „Meandri Ćehotine“ fenomen prirodne ornamentike

Vidikovac „Meandri Ćehotine“ fenomen prirodne ornamentike

1

NA SKRIVENO TE VODIM MJESTO

Nije floskula kad se kaže da je Crna Gora još uvijek neistražena i divlja ljepota. Samo oni koji je nijesu istraživali mogu tvrditi da nije tako. A oni koji je stalno istražuju i hodaju znanim i neznanim stazama i bogazama, znaju da toliko toga je još sakriveno od ljudskog oka, nestvarnih prizora i pejzaža, uz duž i poprijeko cijele zemlje. Na njenom sjeveru najviše. Mnogi prirodni dragulji su smješteni na skrovitim mjestima znanim rijetkim ljudima, gorštacima i njihovim starijim rođacima, ili avanturistima planinarima vječitim istraživačima i istinskim zaljubljenicima u prirodu. Mnogo toga kod nas čeka da ga znatiželjni avanturisti otkriju i istraže.

Čak i za neke prirodne fenomene koji su nam nadomak oka, ostajemo uskraćeni jer nijesmo dovoljno informisani ili nije promovisano… Ostajemo uskraćeni za poglede i momente u kojima nestaje dah usljed ljepote koja se pred nama pruža, a za takvim prizorima putujemo po raznim meridijanima, za tim trenucima, a njih ima najviše tamo đe im se ne nadate. Jedan takav prizor je panorama ispresijecana tokom rijeke Ćehotine u Pljevljima koja se osim iz perspektive orla može sagledati sa divnog vidikovca koji se nalazi na 20 km od grada, na putnom pravcu Pljevlja-Vrulja, u selu Mataruge. Uređen i sređen vidikovac “Meandri Ćehotine” sa kog pogled leti i šara vijugama – meandrima je tačka sa koje se sagledava sva moć prirode i arhitektura vasione. Tu u toj čudesnoj panorami jedan stoljetnji bor prkosi vremenu… i upotpunjuje nestvarnu sliku u oku. Kao naslikana i imaginarna postavka…

Meandri Cehotine-4

KAKO DOĆI DO VIDIKOVCA?

Pored skretanja sa magistralnog puta je postavljena info tabla, od koje se dalje može ići automobilom još 1 km makadamskim putem, a nakon toga još 100 m pješaka. Na samom vidikovcu je postavljen hladnik sa stolom i klupama, kao i zaštitna ograda u cilju bezbjednijeg boravka. Sa vidikovca se pruža pogled kao sa razglednica, koju upotpunjuje krivi stoljetni bor. Rijeka Ćehotina je dugačka 125 kilometara i protiče kroz Crnu Goru i Bosnu i Hercegovinu, gdje se uliva  u Drinu. To je planinska rijeka koja izvire kod mjesta Donji Kolašin, u blizini granice Srbije i Crne Gore.

Svojim tokom u Pljevljima pravi meandre. Meandri su inače  geografski pojam za vijugavo korito rijeke – zavoji, vijuge (ili okuke) koje neka rijeka gradi pri toku nazvane po maloazijskoj reci Meandru, koja ima obično vijugav tok.

Meandri Cehotine-3

BRAVO  PLJEVLJACI

Projekat – vidikovac “Meandri Ćehotine” je podržan od strane Opštine Pljevlja na osnovu Konkursa za sufinansiranje NVO, a kroz Javni rad preko ZZZCG uposlena su 3 lica sa evidencije Biroa rada u Pljevljima na period od 2 mjeseca koji su radili na uređenju vidikovca i obilježavanju pješačke staze. “Meandri Ćehotine” su projekat koji zaslužuje izuzetnu pohvalu jer je ukazao na ljepotu Pljevalja, grada kom se pripisuje zagađenje, i rijeke Ćehotine za koju je bila vezana ista problematika. Svaka čast Pljevljaci.

ĐE GOD NAĐEŠ  ZGODNO MJESTO  VIDIKOVAC IZGRADI

Kad bi svaka opština u Crnoj Gori otkrila makar po jedan novi pogled na neotkrivenu ljepotu, sa po jednim vidikovcem ovog tipa na pravom mjestu, zamislite koliko bi se naši vidici otvorili i oči napunile ljepotom. I nas i turista koji dolaze ođe u potrazi za takvim doživljajima.

Mnogi prirodni dragulji su smješteni na skrovitim mjestima znanim rijetkim ljudima,  gorštacima i njihovim starijim rođacima, ili avanturistima planinarima vječitim  istraživačima i istinskim zaljubljenicima u prirodu

Meandri Cehotine-1

Meandri Cehotine-2

Izvor, CAFFE MONTENEGRO

 

 

1 KOMENTAR

  1. Ja sam Šumadinka (Topola). Pre 20 godina sam imala tu sreću da pogledam Ćehotinu sa krivog bora, i ostala sam fascinirana. Dvadeset godina čuvam u sećanju ovo mesto. A onda, letos, imadoh priliku da boravim deset dana u Matarugama, u Gačevića dolini… Naravno, meandri su bili neizbežni. Sve što mogu reći je SLIKA POKAZUJE VIZUELNU LEPOTU, A PRAVA SLIKA JE ONAJ POVETARAC SA ĆEHOTINE KOJI MILUJE LICE. ONAJ MIRIS BOROVINE I SVEŽINE KOJI OSTAJE U KOŽI. ONAJ MIR I SPOKOJ KOJI SE UVLAČI U SVAKU PORU. SLIKA JE JEDNO, A DOŽIVETI I VIDETI MEANDRE JE, NEOPISIV OSEĆAJ! Vidimo se uskoro!

Comments are closed.