Naslovna NVO Mladi i zdravi stilovi zivota Sportom kroz život

Sportom kroz život

0

Sport( (iz latinskog deportare, odatle starofrancuski desporter, odatle staroengleski disport, odatle današnji sport i znači razonođenje, odmaranje, uživanje) je dragocjena i nezaboilazna pomoć u odgoju čovjeka.

Upoznavati sebe i druge, naučiti biti s’ drugima, međusobno se poštovati- najlakše je kroz igru i zabavu.Kako danas, tako I hiljadama godina ranije, čovjekov dan se dijelio na radno vrijeme i na ono u kojem se odmarao, rekreirao, igrao i obnavljao energiju za novi dan i nove radne obaveze.Posebno je nerazdvojivo partnerstvo sporta I odgoja u evropskoj istoriji.Vec se u staroj Grčkoj pridavalo veliko značenje sportu u odgoju.Među mnogim zagovornicima njegove odgojne uloge najznačajniji su filozofi Sokrat I Aristotel.Oni su smatrali kako je sport vrlo važan za čovjekov fizički i psihički razvoj.

Sport je bio i ostao dragocjena pomoć u odgoju djece i mladih.Danas je gotovo nemoguće zamisliti čovjekov život bez sporta.Postoji mnoštvo definicija sporta.Ljudi pod pojmom sport najčešće razumijevaju ili puku igru ili takmičenje.

perth-sports-massage

Sportom se možemo baviti, možemo ga gledati i znanstveno istraživati.Sport je dakle, termin za sve oblike tjelesnih aktivnosti orijentisanih prema kretanju igri ili takmičenju.

Sportu se u školama ne pridaje važnost koja bi trebala da se pridaje.Često je u školama tek da bi se popunio zamišljeni program.Nedostaje kvalitetan program po kojem bi se kvalitetno radilo s djecom I mladima.Najčesće sve zavisi o organizacijskim sposobnostima pojedinaca koji se bave sportom.Loše tretiranje sporta u našim ustanovama preslikava se i na profesionalni sport.Slaba ulaganja, loši uslovi rada i mnogi drugi uticaji ne mogu donijete bolje rezultate.Tu I tamo se dogodi poneki uspjeh, ali on je najčešće rezultat talenta I snažne volje pojedinca, a ne rada sportskih institucija.

Naučiti da se igrate sa drugima, nadigravati, pobjeđivati, ali i gubiti trenutno je najpotrebnije u oživljavanju jos neodmrznutih međuljudskih odnosa.

Za mladog čovjeka tipična otvorenost i želja da se bude s drugima.Oblikovanje novih generacija zadatak je koji se ne smije odgađati.Oduševljavanje mladih za ljepotu suživota sa drugima ne smije čekati u redu i ne smije biti skupo.S’ toga mladi trebaju sto više da posvete vremena sportu, treniranju I zdravijem životu.

Ovaj članak je pisan u okviru projekta „Zdravi stilovi života kod mladih“ koji je podržan od strane NVO „Da zaživi selo“, a u okviru projekta „Osnaživanje rada Omladinskog kluba i omladinskih organizacija kroz subgranting za realizaciju LPAM-a, koje je podržalo Ministarstvo sporta Crne Gore.