Naslovna Vijesti Biznis Pet miliona evra EPCG za eksproprijaciju zemljišta oko odlagališta Maljevac

Pet miliona evra EPCG za eksproprijaciju zemljišta oko odlagališta Maljevac

0

Elektroprivreda Crne Gore prošlog mjeseca je formirala komisiju koja je uradila popis nepokretnosti domaćinstava u blizini odlagališta Maljevac, zbog eksproprijacije. Šta je namjera ovog Elektroprivrede saznali smo od Rajka Šebeka, rukovodica za korporativne komunikacije.

Kada je riječ o eksproprijaciji tj. otkupu zemljišta i objekata u okolnoj zoni oko deponije, uključujući i zaštitnu zonu, taj process će biti realizovan u skladu sa pravilima Svjetske banke tj. okvirnom politikom raseljavanja Svjetske banke i Akcionim planom raseljavanja.

Nacrt dokumenta se trenutno usaglašava sa stručnjacima Svjetske banke a u narednih dva mjeseca se očekuje održavanje javnih konsultacija sa predstavnicima mještana tj. javne rasprave na kojoj će biti prezentovan i broj domaćinstava, zemljišta, kuća, objekata koji će biti eksproprisan po pravilima Svjetske banke. Tek nakon potpune finalizacije ovog transparentnog procesa, u kojem ce ucestvovati sve zainteresovane strane, otpoce se realizacija aktivnosti.

Prema preliminarnim podacima EPCG će za eksproprijaciju nepokretnosti u blizini deponije izdvojiti oko pet miliona eura, kazao nam je Šebek.

U radu Komisije za popis nepokretnosti učestvovao je i Vladimir Stanimirović kao predstavnik mještana. Kazao nam je da očekuje da će isplata biti do kraja godine a popisana su sva domaćinstva do 300 metara od deponije.

izvor, rtvpljevlja.me