Naslovna Vijesti Društvo OŠ „Salko Aljković“ dobila mikrobit računare

OŠ „Salko Aljković“ dobila mikrobit računare

0

Direktorima 10 škola širom Crne Gore danas su uručeni su mikrobit računari u sklopu projekta “Škole za 21. vijek”.

 Računari su dodijeljeni osnovnim školama “Maksim Gorki” i “Božidar Vuković Podgoričanin” iz Podgorice, “Salko Aljković”, iz Pljevalja, “Njegoš” sa Cetinja, “Radomir Mitrović” iz Berana, “Marko Nuculović” iz Ulcinja, “Srbija” iz Bara, “Mileva Lajović-Lalatović” iz Nikšića, “Dašo Pavičić” iz Herceg Novog i “Dušan Obradović” sa Žabljaka.

Kako je kazala Arijana Nikolić-Vučinić, generalna direktorica Direktorata za predškolsko, osnovno i inkluzivno obrazovanje i vaspitanje, upotreba mikrobita nema za cilj da od djece napravi programere, već mlade ljude koji će kreativno i kritički razmišljati i riješavati probleme.

 “Učenicima pri izlasku iz osnovne škole, pored čitalačke i matematičke pismenosti, mora se karakterisati i digitalna pismesnost. Upravo korišćenje mikrobita poboljšaće kvalitet njihove digitalne pismenosti”, dodala je ona.

Projekat “Škole za 21. vijek” realizuje Britanski savjet uz podršku Ministarstva prosvjete, a u prvoj fazi dodijeljeno je 300 mikrobit računara za 10 osnovnih škola.

Izvor cdm.me