Naslovna Najnovije vijesti „Loše vijesti iz Londona“ – Pivo će poskupjeti najmanje 15%

„Loše vijesti iz Londona“ – Pivo će poskupjeti najmanje 15%

0

 

Pivopije širom svijeta iduće godine, najvjerojatnije, očekuje povećanje cijena za više od 15%, zbog sušne godine.Očekuje se i rast gotovo svih važnih troškova u proizvodnji piva, prenosi SEEbiz vijesti iz Londona.

Prema izvještaju investicijske banke Berenberg, najveći svjetski proizvođači piva suočavaju se s rastom troškova proizvodnje od približno 16%. Ti troškovi će se vrlo vjerojatno preliti na cijene piva iduće 2019. godine.

Poskupljenje proizvodnje prvenstveno je rezultat skoka cijene ječma, jednog od ključnih sastojaka piva, čiji je rod ove godine uvelike podbacio širom Evrope zbog suše.

Zbog očekivanja smanjene ponude pivarskog ječma, cijena te sirovine početkom kolovoza dosegla je najviši nivo u posljednjih pet godina od 236 eura po toni. Krajem avgusta cijene ječma u Velikoj Britaniji su više za 37% na godišnjem nivou, a u Francuskoj za 23%.

Izvještaj citira i podatak američkog ministarstva poljoprivrede da su svjetske zalihe ječma najmanje od 1984. godine.

Međutim, pivari se ove godine nisu našli samo na udaru skupljeg ječma. Snažno su porasle i cijene energije, pa i aluminijuma od kojeg se proizvode limenke, i to za 8%. Cijena alumnijuma samo je prošle godine skočila za 20%, izvijestila je ekapija.

Autor/izvor: SEEbiz