Naslovna Vijesti Društvo Završena manifestacija „Pljevaljsko kulturno ljeto 2018. godine“

Završena manifestacija „Pljevaljsko kulturno ljeto 2018. godine“

0

Tradicionalna svojevrsna Manifestacija “Pljevaljsko likovno kulturno ljeto 2018 godine” u organizaciji NVO „Kišobran za sunce“ ,  Kancelarije za rodnu ravnopravnost  Opštine Pljevlja i NVO „Informativni centar Pljevlja“ , uz podršku Sekretarijata za društvene djelatnosti na zadovoljstvo organizatora, učesnika i posjetilaca završena je radno i svečano priređenom radnom postavkom nastalih radova. Manifestacija je ove godine osim likovne kolonije obogaćena,  sa po prvi put osmišljenom,  vajarskom kolonijom u pljevaljskoj glini, kao i prezentacijom i promocijom tradicionalne vještine tkanja u cilju očuvanja starih zanata. Uspješnom realizacijom programa Manifestacije nastavlja se misije i originalna ideja  NVO “Kišobran za sunce” podsticanje na sve vidove stvaralaštva sa posebnim osvrtom na žensko stvaralaštvo i prezentacija istog.

Tokom četvorodnevnog rada na prostoru SC “ADA” paralelno su radili i stvarali umjetnička djela učesnici slikarske i vajarske kolonije u pozitivnoj atmosferi, druženju i razmjeni iskustava. U galerijskom prostoru  holu SC “ADA” priređena je radna postavka nastalih radova . Idejni  tvorac  ove po svom  bogatom i raznovrsnom programu  svojesvrsne Manifestacije Mira Pejatović  ispred organizatora prilikom predstavljanja i  otvaranja priređene radne postavke  nastalih radova , zahvalila   se svim učesnicima koji su doprinijeli da se program organizuje i realizuje. Po raznovrsnosti  i kvalitetu nastalih slikarskih i vajarskih radova  pljevaljska publika može da vidi umjetničke radove kojih se ne bi zastidjele ni galerije većih evropskih gradova naglasila je  Mira Pejatović.

Posebno zadovoljstvo  organizatoru i svim učesnicima likovne i  vajarske kolonije priredili su naši akademski vajari i slikari Vojimir Dedeić i Čedomir Bajić, kao i Milika Mićko Marjanović koji preko pedeset godina živi i stvara u Parizu istakla je Mira Pejatović . Akademski slikari i  vajari su nesebično prenosili I demonstrirali svoja teorijska  a naročito praktična iskustva pa je ovo  bila svojevrsna škola slikanja  i vajanja i prilika za razmjenu iskustava.

Učesnici Manifestaciji “Pljevaljsko likovno kulturno ljeto 2018 godine” slikarska i vajarska kolonija i promocija vještine tkanja  su:  Milika Mićko Marjanović, Vojimir Dedeić, Čedomir Bajić, Borislav Boka Lončarević, Belis Pojatić, Miloje Starovlah, Denis Nogović, Senad Lero Kavazović, Radoje Janjušević, Marko Pejatović, Mirko Pejatović, Mira Pejatović, Vera Ječmenica, Vukica Peković, Zorica Bajčeta, Aida Trhulj, Nada Knežević, Vesna Gazdić, Hristina Živković i  Ljiljana Čepić.

Manifestacija “Pljevaljsko likovno kulturno ljeto 2018 godine” poprimila je internacionalni karakter jer je Manifestaciju podržala i pridružila se akademska slikarka Olga Kopeina iz Sankt Peterburga Rusije član saveza umjetnika Rusije. član saveza ruskih umjetnika u Finskoj  i predsjednica udruženja umjetnika grada Viberga.

Završila je likovnu akademiju u Petrovgradu odsjek slikarstvo i bavi se restauracijom, slikanjem i pedagoškim radom. Inspiraciju je pronašla u živopisnom parku Vodice oslikavajući predio Ribnjaka na rijeci Breznici.

Pljevaljsko kulturno ljeto (2)

Pljevaljsko kulturno ljeto (5)

Pljevaljsko kulturno ljeto (8)

Pljevaljsko kulturno ljeto (11)

Ljubitelji likovne umjetnosti , turisti i posjetioci radnu postavku nastalih radova mogu da pogledaju u narednih pet dana u galerijskom prostoru holu SC “ADA”.

U ovom period možete pogledati i  izložbe radova nastale u projektu “MOJ SVIJET MOJE BOJE “ za talentovane učenike osnovnih i srednjih škola, kao  i  selektovani dio  radova nastalih u projektu “KREATIVNA RADIONICA” Pljevlja 2018 godine,  koji se realizuje u partnerskom odnosu  sa Ambasadom Australije iz Beograda.

Nastali radovi iz projekata “Pljevaljsko likovno  kulturno ljeto 2018 godine” , “Moj svijet moje boje” i “Kreativna radionica Pljevlja 2018 godine” biće prezentovani na najavljenom Sajmu u Milet Bašti u septembru 2018 godine uz prisustvo visokih predstavnika Ambasade Australije iz Beograda najavila je Mira Pejatović iz NVO “Kišobran za sunce”.

Pljevaljsko kulturno ljeto (1)

Pljevaljsko kulturno ljeto (3)

Pljevaljsko kulturno ljeto (4)

Pljevaljsko kulturno ljeto (6)

Pljevaljsko kulturno ljeto (7)

Pljevaljsko kulturno ljeto (9)

Pljevaljsko kulturno ljeto (10)