Home Vijesti Društvo Spomenik na Stražici n inakon tri godine nije rekonstruisan

Spomenik na Stražici n inakon tri godine nije rekonstruisan

1

Nema zainteresovanih za rekonstrukciju

Iako je rekonstrukcija Spomenika na Stražici počela još 2015. godine, još uvijek nije završena. Rok za završetak radova bio je 9. decembar 2015. godine, ali kako radovi nijesu išli po planu, a pritom je početkom prošle godine izvođač radova, usled neslaganja sa lokalnom upravom, napustio radilište, poslovi nijesu dovršeni. Uslijedilo je traženje novog izvođača radova, ali taj posao lokalnoj upravi nije pošao za rukom, pa se na rekonstrukciji spomenika već više od godinu dana ništa ne radi. Tokom prošle godine je raspisan javni poziv za izbor novog izvođača radova, ali se na taj poziv niko nije javio, rečeno nam je u lokalnoj upravi uz pojašnjenje da u ovoj godini nije raspisivan tender. Ipak u lokalnoj upravi tvrde da su sredstva za završetak radova predviđena budžetom i da će se u narednom periodu raspisati novi tender kako bi se pronašao izvođač radova koji bi rekonstrukciju doveo do kraja.

– U budžetu za ovu godinu postoji stavka u iznosu od 30 hiljada eura koja je predviđena za dovršetak radova – saopšteno je iz lokalne uprave.

Teško je povjerovati da će Spomenik na Stražici biti završen u ovoj godini, posebno zbog toga što javni poziv za izbor izvođača još uvijek nije raspisan, a građevinska sezona se u Pljevljima završava već krajem oktobra. Ipak od predsjednika boračke organizacije NOR-a Vidoja Despotovića doznali smo da još uvijek ima nade da se pomenuti poslovi završe. Despotović tvrdi da ima obećanje predsjednika pljevaljske opštine Mirka Đačića da će rekonstrukcija biti okončana u ovoj godini.

– Dobio sam obećanje da će poslovi biti završeni u ovoj godini. Mislim da bi tako i trebalo da bude, ali sačekaćemo. Dobro bi bilo da taj posao bude okončan do 1. decembra, kada ćemo obilježiti 77 godina od Pljevaljske bitke – kazao je Despotović.

Međutim, tokom jučerašnjeg dana smo obišli sam spomenik, gdje već dugo nema ni radnika ni majstora. Na nekoliko mjesta smo uočili da mermerne ploče koje su bile obnovljene opet fale, odnosno da su bačene sa samog spomenika. Prilaz spomeniku još uvjek nije urađen, a nije urađen ni unutrašnji dio spomenika. Na njemu nema ni nekadašnjih natpisa koji su govorili o značaju Drugog svjetskog rata i koji su odavali počast poginulima.

Spomenik na Stražici je podignut 1961. godine. Djelo je arhitekte Mirka Đurića, vajara Draga Đurovića i slikara Branka Fila Filipovića i Aleksandra Aca Prijića. Podizanje spomenika je bilo u okviru obilježavanja 20 godina od Pljevaljske bitke, koja je bila najveći sukob snaga otpora i okupatora na prostoru Jugoslavije u toku 1941. godine.

izvor, Dan

1 COMMENT

  1. Polako ljudi . Dje ste zapali ?
    Vidis da imaju preca posla oko glavne ulice. Treba da se plan napravi sad kad je sve raskopano moze da se vidi dje ce drvored ici . Vidi se stanje ispod zemlje kuda moze korijen da se siri. Nije to sala fontana se pravi i pri kraju je. Kad je ona cekala skoro 3 god . Moze vala i spomenik barem 5 . Brat bratu.

Comments are closed.