Crljenice putevi oštećeni zbog kiše Vijesti

Bujice odnijele lokalne puteve


Izuzetno nepovoljne vremenske prilike, praćene obilnim padavinama, kao i nemogućnost lokalnog preduzeća da u kraćem roku izvrši opravku seoskih puteva, doveli su do toga da je lokalna putna infrastrukura u katastrofalnom stanju. Naime, tokom juna i jula bilo je oko 15 dana bez padavina, a obilne kiše uzrokovale su brojne vodene bujice i dovele do oštećenja seoskih puteva. S druge strane, lokalno preduzeće zaduženo za izgradnju i održavanje puteva, iz godine u godinu sve više kuburi sa dotrajalom mehanizacijom.

– Što se tiče Mjesne zajednice Crljenice, može se slobodno reći da su putevi u izuzetno lošem stanju. Ovdje nijesu loši samo makadamski putevi, već su uništeni i asfaltni putevi,  kaže predsjednik MZ Crljenice Darko Gačević.

On navodi da je izuzetno teška situacija u zaseocima Crljenice i Vjenac, ali napominje da postoje oštećenja i na putnom pravcu prema selu Adrovići.

– Na pravcu prema Adrovićima oštećenja na putu su izazvali kamioni Rudnika uglja. Tražili smo od Rudnika da izvrši sanaciju oštećenja i dato nam je obećanje da će put biti saniran. Nažalost, ljeto polako izmiče, a obećanje nije realizovano,  kaže Gačević, ističući da ipak očekuje da će obećanje biti realizovano tokom avgusta.

Gačević kaže da se u ovoj mjesnoj zajednici mještani sami organizuju da poprave prilazne puteve. Prema njegovim riječima, lokalno stanovništvo čak plaća privatnim preduzećima da poprave pojedine puteve.

– Kiše su padale skoro svakog dana. Posebno je bilo teško u junu i julu, kada su jaki pljuskovi stvarali bujice koje su raznosile puteve,  kaže Gačević i dodaje da su se iz mjesne zajednice obraćali za pomoć lokalnoj upravi, ali da im je tamo rečeno da postoji utvrđen plan po kom se radi i da se mehanizacija lokalnog preduzeća nalazi na drugom dijelu opštine.

U namjeri da provjerimo kakva je situacija u drugim mjesnim zajednicima, doznali smo da su putevi rađeni u Prenćanima, Đurđevića Tari i da se trenutno rade u MZ Kosanica. Situacija u Bobovu, Meljaku, Šulima, Gradcu, Bukovici, Potkovaču, Poblaću i drugim mjestima je veoma kritična i od predsjednika MZ saznali smo da se mještani sami organizuju da bi puteve popravili.

Teritorija pljevaljske opštine je pokrivena brojnim selima, do kojih treba održavati puteve. S druge strane, malo je asfaltiranih seoskih puteva, pa su radovi na makadamskim putevima svake godine obavezni.

Dotrajala mehanizacija

U lokalnom preduzeću zaduženom za održavanje i izgradnju lokalnih puteva doznali smo da imaju dosta problema sa starom i dotrajalom mehanizacijom, odnosno da su kvarovi česti, pa ni dinamika radova ne može da bude zadovoljavajuća. U ovom preduzeću, ipak, ističu da svakodnevno rade i da su im radnici stalno na terenu.

–  Postoji plan po kom radimo. Idemo redom od sela do sela i vjerujem da ćemo popraviti sve puteve tokom sezone,  kazao je u razgovoru za Dan,  direktor lokalnog preduzeća za održavanje i izgradnju puteva Dragan Jovović.