Naslovna Vijesti Društvo Raspodjela lijekova protiv Varoe

Raspodjela lijekova protiv Varoe

0

Pčelari koji su se prijavili I uplatili novac za nabavku regresiranih lijekova protiv Varoe, moći će da ih preuzmu u srijedu, 11. Jula. Distribucija će se vršiti u podrumu pića, iznad Kupusišta, kog Malog logora, tokom čitavog dana.

To su organski lijekovi proizvedeni po evropskim standardima Apiguard,  uvoz iz Francuske i Api Life Var, uvoz iz Italije.

Predsjednik Pčelarskog udruženja “Matica”, Žarko Dragašević, ističe da se mali broj pljevaljskih pčelara prijavio za nabavku lijekova protiv varoe. Radi se o količini dovoljnoj za tretiranje 600 pčelinjih društava, a na području naše opštine ima oko 3000 društava. Prijavljivanje za nabavku lijekova traje svake godine tokom aprila do 5. Maja.

Dragašević naglašava da pčelari najkasnije od 1. avgusta treba da krenu sa suzbijenjem varoe koja je ove godine u ekspanziji zbog loših vremenskih uslova I za očekivati je da će izazvati  velike gibitke.

Zbog dugog kišnog perioda koji u Pljevljima ove godine  traje skoro dva mjeseca, od 15. Maja pa do polovine  jula, Dragašević napominje da su pčele ugrožene, posebno slabija pčelinja društva tako da su već primjećeni gubici u pčelinjacima.

Iz PU “Matica” preporučuju pčelarima da pregledaju društva i da slabija društva prihrane. Takođe upućuju pčelare da već sada krenu sa nabavkom oksalne kiseline za zimsko tretiranje pčela protiv varoe.

Pčelarska sezona 2018. u sjevernoj regiji Crne Gore biće slična prethodnim dvjema sezonama koje su bile izrazito loše.

Prinosa nije bilo, niti mogu da se očekuju, pa iz PU “Matica” pčelarima preporučuju da na vrijeme počnu pripreme pčelinjih zajednica za zimu.