Polaganje vijenaca 13. jul Strazica.Still001 Vijesti

Povdom 13. jula položeni vijenci na Stražici


Povodom 13. Jula Dana ustanka i Dana državnosti  Crne Gore, na Spomeniku na Stražici, položeni su vijenci palim borcima. Vijence su položili predstavnici boračkih organizacija, Opštine Pljevlja, kao i političkih partija.

Vidoje Despotović predsjednik  Organizacije boraca NOR-a  Pljevlja je govorio o značaju 13. Jula.

Polaganje vijenaca 13. jul Strazica.Still005

Polaganje vijenaca 13. jul Strazica.Still003

 -Ustanak u Crnoj Gori je bio masovan, dbro organizovan , to je i okupatora iznenadilo. Sa 52. Partizanske jedinice u Crnoj Gori u ojima je bilo oko 32.000 partizanskih boraca , za 7 dana jula oslobođena su skoro sva mjesta u Crnoj Gor, izuzev  pet gradova u kojima su bili jake okupatorske snage, kazao je Vidoje Despotović

Predsjednik Opštine Pljevlja, Mirko Đačić istakao je  značaj 13.jula kao Dana Državnosti Crne Gore i Dana ustanka  u Crnoj Gori.

Polaganje vijenaca 13. jul Strazica.Still002

-Prije tačno 140 godina Crna Gora je na Berlinskom kongresu   kao stara država doživljela svoje  formalno Međunarodno pravno priznanje.  13. Jula 1941. Godine  crnogorski narod, jedan od,  po brojhu najmanjih, a po ekonomskoj snazi siromašnijih , hrabrošću i junaštvom  zadivio je porobljenu Evropu. Nigdje  u svijetu jedan narod se nije tako masovno digao na oružje protiv okupatora, ao  u Crnoj Gori.  Bila je to snažna poruka i podstrek cijelom naprednom svijetu da se suprostavi  fašizmu. Pod oružijem se na brzinu i u veoma kratkom roku našlo dvije trećine vojno sposbnog stanovništva, više od 30.000 boraca.  I po tome je Trinaestojulski ustanak događaj bez presedana, jedan od najvećih dometa slobodarske tradicije 20. Vijeka., rekao  je Mirko Đačić.

izvor: tvpljevlja