Home Vijesti Društvo Od septembra novčane nagrade za najbolje učenike i do 2.000 eura

Od septembra novčane nagrade za najbolje učenike i do 2.000 eura

0

Novčane nagrade za učenike dostizaće od septembra i do 2.000 eura, jer će Ministarstvo prosvjete tada raspisati konkurs za njihovu dodjelu iz Fonda za kvalitet i talente za djecu i nastavnike, izjavio je za CdM sekretar Ministarstva prosvjete Omer Mehmedović.

Predviđeno je da se nagrade iz Fonda daju za tri kategorije: učenike, nastavnike i škole.

Kada je riječ o učenicima, nagrade po automatizmu dobiće djeca koja su osvojila neko od prva tri mjesta na državnom takmičenju u znanju.

Za njih će nagrade iznositi:

1) za međunarodno takmičenje u iznosu:
– 2.000 eura za prvo mjesto;
– 1.500 eura za drugo mjesto;
– 1.200 eura za treće mjesto.

2) za državno takmičenje u iznosu:
– 1.000 eura za prvo mjesto;
– 700 eura za drugo mjesto;
– 500 eura za treće mjesto.

-Time smo pokrili sve nosioce i učesnike obrazovnog sistema, rekao jer Mehmedović.

Novac, kako dodaje, naravno nije sam po sebi cilj, već način da najboljima prenesete poruku da njihov trud neko vidi i da se on cijeni.

Sam proces izbora najboljih, prema riječima Mehmedovića, biće potpuno otvoren jer ova aktivnost  ne smije ostavljati ni jednu nejasnoću.

-Kada govorimo konkretno o kriterijumima za nastavnike, neki od njih će biti: mentorstvo učenicima koji učestvuju na takmičenjima, specijalizacija, odnosno stručno usavršavanje u zemlji i inostranstvu, istraživački rad, autorstvo i koautorstvo udžbenika, recenzija udžbenika ili stručne knjige, učešće u naučno-nastavnim tijelima, izvođenje nastave na stranom jeziku i drugi, pojasnio je.

-Naravno, nijesmo zaboravili ni drugu talentovanu djecu, kojoj će nagrade biti dodijeljene na osnovu nekih od sljedećih kriterijuma: opšti uspjeh u prethodnoj godini, za učenike srednje škole diploma Luča, nagrada na državnom i međunarodnom takmičenju, članstvo u učeničkom parlamentu, vannastavne aktivnosti i drugo, poručuje Mehmedović.

U Ministarstvu prosvjete vjeruju da su postavili odličan osnov za prepoznavanje najboljih i raduju se čitavom procesu koji kreće u septembru, kada će biti i raspisan konkurs.

Izvor: CdM