Naslovna Vijesti Društvo Korisnici bjelopoljskog Doma za stare posjetili Pljevlja

Korisnici bjelopoljskog Doma za stare posjetili Pljevlja

0

Dio korisnika usluga Doma za stare iz Bijelog Polja u pratnji zaposlenih posjetili su Pljevlja i geronotološku ustanovu koja je otvorena u aprilu ove godine.

– U dvodnevnoj posjeti Pljevljima za korisnike Doma starih iz bijelog Polja organizovane su razne aktivnosti među kojima i posjeta manastiru Sveta Trojica, Husein-pašinoj džamiji i obilazak prirodnih ljepota Pljevalja. Međutim, posebna radost za naše korisnike bila je kada su vidjeli svoje prijatelje i bivše stanare Doma koji su se vratili u svoj rodni grad, u Dom starih „Pljevlja”, kazala je portparol Doma starih Danica Korać, a prenose dnevne novine „Dan“.

Manastir Sveta Trojica veliko je pravoslavno svetilište u kojem centralno mjesto zauzima ćivot Svetog Save. Ispod ove svete relikvije prolaze bolesni kako bi ozdravili, a skoro 500 godina u manastiru se dešavaju čudesna iscjeljenja ljudima svih vjera. Korać ističe da su korisnici usluga Doma starih bili fascinirani živopisom manastira iz 16. vijeka, djelom uglednog živopisca popa Strahinje.

– Ništa manje oduševljenje nije izazvala ni posjeta Husein-pašinoj džamiji, jednom od najljepših objekata islamske kulture na Balkanu. Ova džamija predstavlja zaostavštinu Husein-paše koji je bio rodom iz ovog kraja.Smještena u samom centru Pljevalja, Husein-pašina džamija prepoznatljiv je simbol ovog grada i, zajedno sa manastirom Sveta Trojica, predstavlja jedan od najznačajnijih spomenika istorije i tradicije pljevaljskog kraja, u kojem su korisnici Doma starih iz Bijelog Polja istinski uživali, zaključuje Korać.

izvor: Dan