Naslovna Vijesti Biznis EPCG zbog Rudnika traži izuzeće sutkinje

EPCG zbog Rudnika traži izuzeće sutkinje

0

Advokatica Elektroprivrede (EPCG) Azra Jasavić zatražila je juče od Privrednog suda izuzeće sutkinje Nataše Bošković u parnici kojom manjinski akcionar EPCG firma M&V Company, u vlasništvu Vasilija Miličkovića, tužbom traži da se poništi sporna skupštinska odluka nikšićke firme o preuzimanju svih akcija Rudnik uglja Pljevlja, donijeta 26. marta ove godine.

U Privredni sud je krajem prošle sedmice stigao drugi prigovor u proteklih mjesec dana na mjeru zabrane EPCG da kupi akcije Rudnika uglja dostavljene Centralnoj depozitrarnoj agencji (CDA), a na osnovu javne ponude objavljene 29. marta ove godine.

Privredni sud zakazao je za 25. jun, ročište u sporu nastalom po tužbi manjinskog akcionara EPCG. Sutkinja Bošković donijela je drugu zaredom privremenu mjeru zabrane EPCG da kupi sve akcije Rudnika, po osnovu javne ponude, a sve do okončanja ove parnice koju je protiv EPCG poveo M&V Company.

Mjera je donijeta kako bi se spriječila “nenadoknadiva šteta”. Sporno je što se država Crna Gora izuzela iz glasanja o odluci o preuzimanju akcija Rudnika uglja, u cilju izbjegavanja mogućnosti postojanja i teoretskog konflikta interesa, ali je prethodno glasala o odluci o procjeni fer i investicione vrijednosti akcija Rudnika i izvještaju u vezi sa analizom mogućih modela preuzimanja RUP-a.

Predstojeća parnica u sudu će biti obesmišljena ako EPCG, u međuvremenu, posredstvom CDA, kupi više od 96 odsto vlasništva Rudnika uglja, a većinskim vlasnicima pljevaljske firme, Acu Đukanoviću bude isplaćeno oko 3,8 miliona, a italilijanskoj firmi A2A nešto manje od 13 miliona eura.

Izvor: Vijesti