tjentiste 2 Vijesti

Članovi Udruženja boraca NOR-a i antifašista Pljevlja posjetili Tjentšte


Udruženje boraca NOR-a i antifašista Pljevlja u nedelju, 17.06. 2018. god. sa 43 svoja člana pridružilo se centralnoj proslavi 75. godina bitke na Sutjesci na Tjentištu, Bosna i Hercegovina. Proslava, na kojoj su učestvovali poštovaoci Narodnooslobodilačkog pokreta iz svih krajeva bivše Jugoslavije i inostranstva, održana je na Tjentištu sa početkom u 11 časova. Održana je svečana akademija sa horom, orkestrom, počasnim strojem garde Vojske Crne Gore i Bosne i Hercegovine te visokim državnim predstavnicima iz Crne Gore. Na skupu je učestvovalo nekoliko hiljada građana sa simbolima bivše Jugoslavije, partizanskog pokreta, udruženja antifašista, Josipa Broza Tita, kao i država iz kojih potiču. Sam skup je protekao u vrlo emotivnoj atmosferi, prijateljstvu i međusobnom uvažavanju. Uspostavljeni su kontakti sa mnogim organizacijama slične tematike i dogovorene buduće zajedničke aktivnosti. Položen je vijenac na grobnicu 3301 partizana na Tjentištu, spomenika pod zaštitom UNESCa.

Ove godine, organizator i domaćin svečanosti bio je SUBNOR-a  i antifašista Crne Gore.

Tjentiste 3

Pomoć u odlasku pružila je Opština Pljevlja, Sekretarijat za društvene djelatnosti.

Tokom organizovanja odlaska djelimičnu zabunu u Pljevljima izazvala je posebna, jednonacionalna proslava bitke nekoliko dana ranije  na kojoj su prisustvovali tri predstavnika neke druge organizacije sa sličnom tematikom.

Dio atmosfere sa puta i proslave bitke možete pogledati na Youtube kanalu našeg sugrađanina Milenka Jelića.

Bitka na Sutjsci odigrala se od 15. maja-15. juna 1943.godine na prostoru slivova rijeka Pive, Tare i Sutjeske i planinama Durmitor, Zelengora, Maglić, Pivska planina i predstavljala je odbrambenu operaciju  glavnine snaga NOVJ  pod neposrednom komandom Josipa Broza Tita protiv 127.000 njemačkih, italijanskih, bugarskih, ustaško-domobranskih vojnika. Nakon klasične operacije bitke u okruženju usledio je strategijski udar i uspješan proboj iz okruženja u pravcu centralne Bosne. Manevar i pokret glavnine snaga NOVJ znatno je otežavala zaštita Centralne bolnice sa velikim brojem ranjenika. Tokom bitke živote je izgubilo 7543 borca NOV i POJ. Na Sutjesci je , između ostalih značajnih ličnosti, 13. juna, u 38. godini života,  poginuo i legendarni komandant 3. udarne divizije i član Vrhovnog štaba ,Sava Kovačević.

Foto: Milenko Jelić