Naslovna Najnovije vijesti SEĆANJE NA MOJE ZAVIČAJNE ZVEZDAŠE …

SEĆANJE NA MOJE ZAVIČAJNE ZVEZDAŠE …

0

Nekada sam išao i na treninge voljenog tima, a tek na utakmice, a vreme radi, teče, prolazi nestaje…Imaju  dva dobra  grafita  bezimenog autora kod kafane „Korčagin“ u Bgdu – Prvi: KUME, JEBEŠ  OVAJ  ŽIVOT, KAKO  KOJI  DAN  PROĐE  – NI  JEDAN  SE  NE  VRATI! I  drugi : ŽIVOT JE ONO ŠTO PROĐE – DOK MI RADIMO NEŠTO DRUGO !, E to drugo, verovatno je i ovo što pišem, a možda i nije. Nisam više posetilac utakmica ,pa ni TV prenosa ( nešto još košarke) pa tako u proteklih 15 godina na stadion JNA sam bio samo 1. (jednom) na utakmici Parizan – Real. Gledao Romalda uživo…a na moju Marakanu tek 5. ( pet puta) Normalno svake godine odem i uredno platim članarinu No- 44 369 od 09 9. 1959 ! A stanujm samo dve tramv stanice od stadiona ! Više je razloga. Juče sam otišao, najmanje zbog fudbala, nije to ona igra iz „mog“ vremena, ni  oma  „moja“ Zvezda…a tek igrači…Navijačko slavlje je bilo tada uz paljenje „baklji“ od novina za sedenje ! Poistovećujem se sa pobednikom! I  ja  sam  deo  deo tog trijumfa. Rekao bi jedan moj „jalijaš“: ŠTA TI IMAŠ OD TOGA? Teško je to objasniti. I dok je orgijala navijačka radost sa pirotehnikom 21, veka, setio sam se mojih zavičajnih ZVEZDAŠA: Duška N. Rabrena, Slavoljuba St. Bajića – Struje. Mira R. Božovića, Milivoja Miće Vraneša, Mila R. Radovića – Fute, Vlada Gogića, i dr. koji je svaki na svoj način, uticao da i ta ljubav i strast bude u normali.

image002

Duško N. Rabrenović je bio prvi poverenik C.zvezde u Pljevljima, i znao je umećem pravog poznavaoca fudbala da govori o igračima i utakmici. Bio je odličan košarkaš “ Breznika“,

image003

Kumovi: Duško  S. Milić (prvi  s desna   stoji) strasni  navijač splitskog Hajduka, i  Duško N. Rabrenović , predvodnik  Zvezdaša, zajedno  i u  koš.timu „Breznika“ S  leva: Hazbo D. Nuhanović, Budo  V. Jauković, Krsto M. Soković i Duško S. Milić. Čuče: Radule U. Kosorić, Đokica M. Simić i Vehbo  M.  Bambur.

image006

SLAVOLJUB St,  Bajić „Struja“ je bio i odličan fudbaler Rudara, znao je vrednosti igre i igrača u njoj, svoju simpatiju i ljubav prema Zvezdi, pokazivao je na duhovit način, i u pobedama i porazu.

image007

Bajić – Struja ( drugi  s desna čuči) najbolji  strelac šampionskog  Rudara  i Lige  Crne  gore  u  sezoni 1965/66.

image009

MIROSLAV  MIRO R. BOŽOVIĆ, je takođe bio sportista, košarkaš “ Breznika“ i dobar šahista Rudara. Pratio je sport sa velikim entuzijazmom i ljubavi prema Zvezdi. I  kako  zapisa profesor   Dragomir Bojović Soco:

  • Njegovu zanosnu  priču o Zvezdi slušali  su  sa  simpatijama i  navijači  drugih 

image011

Tim KK „Breznik“ Pljevlja, na  prvenstvu  gradova u  H.  Novom 1954, godine  ostvario  je  odličan  plasman , treće  mesto: Stoje s leva: Dragan M. Ivanović – Čilja trener, Mustafa Pijalović, Nikola Nikica M. Mirković, Bato M. Kandić, Mišo M. Božović uprava, Radule U. Kosorić ( kap i  naj igrač  turnira), Krsto M. Soković, Dušan Duško S, Milić, Milenko Ž. Aritonović , vođa puta, Ljubo Matović – Mačak.

Čuče: Milutin Muma  Vukojičić, Đorđe Šokica M. Simić, Dušan Duško N. Rabrenovič i Miroslav Miro R. Božović.

image013

Vreme  našeg  „Zvezdovanja“. Sa  legendom  Crvene  zvezde  i  svetskog  fudbala, tada  direktorom  kluba evropskih  i  svetskih  prvaka Draganom  Džajićem.

Milivoje Mića Vraneš, školski drug iz zavičaja, kolega iz banke i C. zvezde, ostavio je posao rukovodioca u Beobanci i preša da vodi Zvezdine finansije, voleći je do kraja života…

image015

Pa porodica Ratka Radovića „Varošanina„, koji je preko Rudog i Međeđe putovao čitav dan sa sinom Milom, da gleda Zvezdu, a onda kada se vrati da nam potanko na čaršiji priča, o Beari, Popoviću, Spajiću, Tasiću,Rudinskom …i pogotovo Šekiju i Kostiću…

U slavljeničkoj noći na beogradskoj Marakani , seto sam njih, koji se sa nekih nebeskih zvezda raduju tituli prvaka svoje Zvezde, pa neka ove redove prime, umesto sveće, za pokoj duša koje su učinile da i ja volim svoj tim na dostojanstven i human način. Neka  mi  bude  oprošteno, ako  sam  nekoga nehatom zaboravio…

image017

autor, Vojkan T Bojović