Vijesti

Ramazanska čestitka Glavnog imama Samir ef. Kadirbašić


Večeras sa zalaskom sunca nastupa mubarek mjesec Ramazan, najodabraniji mjesec u Islamskom kalendaru

Draga braćo i sestre, poštovani sugrađani,

Nastupa nam blagoslovljeno vrijeme Ramazana, u kome ljudska duša i srce posebno čeznu za duhovnim životom, moralnom srećom i vječnim spasom. To je vrijeme u kojem inteziviramo svoja vjerska osjećanja i pojačano razmišljamo o Bogu, skrušeno i ponizno u sopstvenom pokajanju, dovi i molitvi, nastojimo pronaći smiraj i rješenje svojih životnih problema, briga i nedaća. To je i vrijeme posta, iz koga crpimo odlučnost i ustrajnost, svoju duhovnu snagu, tu najjaču branu mnogim životnim iskušenjima. Svaki naš pokret, naš govor, naše djelo i naše htijenje koje strijemi dobru u mubarek Ramazanu mnogostruko se nagrađuje. Snaga vjere u nama je onolika, koliko smo spremni da činimo dobro, odlučni da se radujemo dobru i darujemo dobro, sreću i ljubav drugima. Zato radujmo se našem mubarek gostu i njegovim darovima koji nas obavezuju da i sami budemo od onih koji daruju: poslušnost i zahvalnost Stvoritelju, našu vjernost i pouzdanost prijatelju, našu brigu i lijep primjer našoj djeci, otvorenost naše duše i pruženost naše ruke našoj braći i sestrama kojim dugujemo našu brigu i saosjećanje, ali i svim drugim ljudima dobre volje.

Poštovani vjernici, Ramazan je najbolja prilika da realno sagledamo svijet oko sebe i preispitamo svoju ulogu u njemu. Odnosno, da uočimo jesmo li samo slučajni akteri događaja oko nas ili smo njihovi aktivni sudionici? Pasivna uloga nas vodi na margine društvenih tokova. Samo aktivni sudionici mogu i moraju se nadati uspjehu na svim životnim poljima. Ramazanski post nas „tjera“ i uči da budemo, prije svega aktivni, kreativni i korisni. Ramazan nas uči stpljivosti i saosjećanju. Jer, čovjek koji je lišen strpljenja i saosjećanja ne može biti ni kreativan niti koristan društvu.

Post je karakteristika Ramaznskih dana. I nigdje kao postu ne postoji veći i snažniji stepen samokontrole i ustrajnosti, niti veći izvor snage i tolerancije, niti viši stupanj pokornosti Bogu i poniznosti pred Tvorcem.
Ramazan je vrijeme međusobnog saosjećanja i ljubavi. A to je najvidljivije tokom posta, kada postač, uvjeren u nagradu od Boga, svejsno zaboravlja na sva ovosvjetska uživanja, te se time stavlja u položaj onoga kojem su uskraćene blagodati hrane, pića, opskrbe. Uz to postač je milostiv i prepun ljubavi prema okolini. On će udijeliti prosjaku, nahraniti siromaha, podučiti naukog, uputiti zabludjelog.

Poštovani vjernici, sa prvim kandiljima na munarama naših džamija nastupa i vrijeme kada svaki od nas intezivira svoje pripreme za susret sa svojim Gospodarem. Najbolja priprema za taj susret je kroz post, namaz, dovu, druženje sa Kur’anom, sadaku,… Ne zaboravimo na svoje roditelje, svoje porodice, hanume i djecu. Obradujmo ih najboljim Ramazanskim darovima, dovama Gospodaru za njihovu sreću i blagostanje. Sjetimo se naših komšija i prijatelja. Udijelimo im makar osmijeh i lijepe riječi. Takođe, sjetimo se i naših umrlih. Uputimo dovu Gospodaru da im se smiluje. Jer, naša dova je uspjeh i za njih i za nas. Na koncu, sjetimo se sebe samih. Ne dozvolimo da nas mržnja odvede na stranputicu, da nas želja za ovim svijetom odvrati od onoga svijeta, da nas imetak uzoholi ili neimaština ponizi. Pružimo ruku ljubavi i oprosta jedni drugima, da bi nas i Uzvišeni Bog obasuo Svojom Ljubavlju i Oprostom.

Uz ove poruke i iskrene dove Uzvišenom Gospodaru da nam otvori vrata Svoje Milosti, Oprosta i vječnog Spasa, u ime Medžlisa Islamske zajednice Pljevlja i u svoje lično ime, svim vjernicima upućujem iskrene čestitke u povodu dolazećih mubarek Ramazanskih dana, sa željom da ga provedu u zdravlju i rahatluku tražeći Božije zadovoljstvo.

Ramazan mubarek olsun!

Glavni imam
Samir ef. Kadirbašić