Naslovna Najnovije vijesti Mural za Raču

Mural za Raču

1

Mural sa likom Ranka Rače Knjeginjića, urađen je u centru  preko puta zgrade u kojoj je Rača živio, pored   košarkaškog igrališta  „Familija“,. Autori ovog murala su željeli da na ovaj način odaju poštu prerano preminulom  prijatelju i komšiji.

Mural Ranko Knjeginjić

Podsjetimo, bivši košarkaški trener izgubio je najvažniju  utakmicu, preminuo je 23. aprila ove godine, posle teške i duge borbe sa opakom bolešću.

Ranko je nakon  završetka veoma uspješne košarkaške   karijere, koju su obilježili nastupi u Rudaru, Mornaru, Vrbasu, Čačku I  Poljskoj, nastavio uspješno da se bavi trenerskim pozivom. Kao treneru u malđim kategorijama KK Pljevlja, Ranku Knjeginjiću je dodjeljeno  priznanje Opštine Pljevlja  za  najboljeg trenera, 2016. godine.

Ovim muralom, prijatelji i Račine komšije , odali su počast i pokazali kolika je ljudska veličina bio Ranko Knjeginjić. Možda su htjeli da pokažu da je Ranko hio daleko ispred ovog vremena u kojem živimo u kome jedan pogrešan pogled u pogrešno vrijeme može biti pogrešno protumačen. Rača nikada nije za bilo koga znao da kaže ružnu riječ, a kamo li šta drugo. Na njegovom poslednjem putovanju, pored porodice i brojnih prijatelja, uprave,  trenera i članova KK Pljevlja, kao i igrača koje je trenirao, njegovih „Kamenaca“ malo je ko od predstavnika sportskih kolektiva i sportista imao vremena ga isprati. Sportska solidarnost je odavno nestala, ali sigurno bi i za to Rača našao koju riječ opravdanja.

Nedavno je pokrenuta inicijativa da se organizuje memorijalni košarkaški turnir koji će nositi Račino ime. NVO „Informativni centar Pljevlja“ podržava ovu inicijativu, jer Ranko je to zaslužio.

Danko Gospić

1 KOMENTAR

Comments are closed.