Naslovna Najnovije vijesti Deset biljaka koje blagotvorno utiču na zdravlje

Deset biljaka koje blagotvorno utiču na zdravlje

0

Iako živimo u eri velikog napretka tehnologije, ljudi se sve više okreću alternativnoj medicini i liječenju biljkama.

Ovih deset biljaka koje se mogu naći na našem podneblju su vrlo poznate u narodu kao pravi čudotvorci kada je u pitanju liječenje različitih bolesti.

1) KOPRIVA

Blagotvorna dejstva ove biljke su vjekovima poznata, a njeni listovi koji žare se tradicionalno koriste za: čišćenje krvi, anemiju, obilne menstruacije, homoroide, ovčije boginje, posekotine, itd.

2) ŽALFIJA

Salvia, latinski naziv ove biljke, znači „da izliječi“. Kada se pije, žalfija je dobra za varenje, jetru, pojačano znojenje, anksioznost, depresiju, sterilitet kod žena, menopauzu, itd.

S druge strane, kada se nanosi spolja, žalfija je odlična za: ujede insekata, infekcije kože, infekcije grla, usta i desni, vaginalni iscedak, itd.

3) NOĆURAK

Mladi korjen može da se jede kao povrće, a izdanci kao salata. Izgnječen korjen ove biljke može da se koristi kao obloga za modrice i udarce.

Čaj koji se koristi takođe od korjena, koristi se u liječenju gojaznosti i bolova bešike. Ipak, najvrijedniji dio ove biljke su listovi i kora, jer se koriste za pravljenje ulja od noćurka koji pomaže u liječenju: multiple skleroze, PMS-a, hiperaktivnosti, ekcema, akni, lomljivih noktiju, reumatoidnog artritisa, oštećenja jetre uzrokovanog alkoholom, itd.

4) NANA

Nana se smatra i za najstariji lijek na svijetu, jer su arheolozi pronašči dokaz da se ova biljka koristila prije nekoliko desetina hiljada godina. Nana je bogata manganom, vitaminom A i vitaminom C. Izgnječeni listovi ove biljke su dobri ako se utrljavaju na bolna i otekla mjesta. Kao čaj, nana je odlična za: upalu bešike, nervozni stomak, zatvor i nadutost, smanjuje razvoj bakterija i snižava povišenu temperaturu.

5) MATIČNJAK

Matičnjak je poznat kao biljka sa listovima koji mirišu na limun. Cvijetovi, koji se pojavljuju samo ljeti, puni su nektara. Kada se njeni izgnječeni listovi utrljaju na kožu, liječe ujede komaraca i drugih insekata, herpes i rane.

Čaj od matičnjaka upotrebljava se za liječenje: prehlade, visoke temperature, hipertiroidizma, depresije, blage insomnije, glavobolje, lošeg varenja, itd.

6) ČAJEVAC

Čak su i Aboridžini koristili čajevac za razne zdravstvene probleme, recimo žvakanjem listova ove biljke otklanjali su glavobolju.

Listovi i grančice, koje se koriste za pravljenje ulja od ove biljke, imaju antifungalna i antibakterijska svojstva i ovo ulje bi definitivno trebalo da nađe svoje mjesto u svakom domu. Ulje čajevca se koristi za liječenje: cistitisa, vaginalnih infekcija, akni, atletskog stopala, ujeda insekata, opekotina, hroničnog umora, groznica, itd.

7) KAMILICA

Zbog svog slatkog i svježeg voćkastog mirisa, kamilica se dugo koristila kao lijek za razne probleme sa sistemom za varenje. Ona ima umirujuć efekat, a u aromaterapiji se koristi za smanjivanje stresa i otklanjanje nesanice. Ova biljka se najčešće koristi za tretiranje zubobolja, bolova u ušima, bolova u ramenima i neuralgije.

8) NEVEN

Neven raste na gotovo svakoj vrsti zemljišta, važno je samo da ima dovoljno vlage. Neven je jako poznat po svom blagotvornom dejstvu na razne kožne bolesti, ali i za ujede, opekotine, rane, vene, itd. Ako se unosi kao čaj, neven je dobar za povišenu temperaturu i hronične infekcije, kao i za proširene vene. Kao obloga, neven je dobar za uklanjanje bradavica.

9) ČIČAK

Čičak takođe traži vlagu i može da raste i ako je sve vreme na suncu. Ova biljka je vrlo popularna u istočnjačkoj medicini. Korjen se korsiti za čišćenje od toksina iz organizma, kao i za uklanjanje infekcija grla i kožnih problema, kao što su: opekotine, osipi, plikovi, ogrebotine, herpes, ekcemi, akne i ujedi.

Listovi i sjeme može da se izmrvi i da se koristi kao obloga za ogrebotine, opekotine i čireve.

10) ALOE VERA

Aloja raste samo na dobro osunčanim mjestima, gdje je zemljište suvo. Iako sama biljka ima užasan ukus, ona je i dalje jestiva. Sok iz ove biljke je izuzetno dobar za ubrzavanje iscjeljenja kože, kao i za smanjenje rizika od zadobijanja infekcija prouzrokovanih posjekotinama, opekotinama i ekcemima.

Osim što se koristi spolja, aloja je takođe dobra i da se pije. Ona je poznata kao odličan lijek za hroničnu opstipaciju, slab apetit, probleme sa varenjemem i za čir na želucu.