Rudnik Pljevlja Vijesti

Preuzimanje Rudnika – korupcija ili zakonit proces?


Na vanrednoj skupštini 28.marta akcionari Elektroprivrede Crne Gore će odlučiti o dobrovoljnoj ponudi za preuzimanje Rudnika uglja Pljevlja po cijeni od 6,4 eura, potvrđeno je RTCG iz EPCG . Ekonomski analitičar Dejan Mijović smatra da je riječ o organizovanom kriminalu i korupciji na visokom nivou. Iz Komisije za hartije od vrijednosti (KHO) kažu da je proces preuzimanja Rudnika uglja po zakonu i da je transparentan.

Nakon što je Odbor direktora EPCG donio odluku o preuzimanju akcija Rudnika uglja po cijeni od 6,4 eura, o tome će odluciti Skupština akcionara 28.marta. Do vrijednosti akcija došli su na osnovu elaborata o procjeni fer i investicione vrijednosti, koji je uradio Deloitt“.

O preuzimanju rudnika su obavijestili KHO jer je riječ o insajder informaciji.

„Postupak i način preuzimanja akcionarskih društava se odvija na osnovu zakona o preuzimanju akcionarskih društava. Takav zakon postoji u najvećem broju zemalja svijeta. Postoji i u EU kao obavezujuća direktiva. Primjenjuje se u slučajevima kada kupac nudi da stekne cijelu ciljanu kopmaniju, odnosno da od svih sadašnjih vlasnika kupi akcije“, istakli su iz Komisije.

Mijović je istakao da nametanje EPCG-u da isplati većinske akcionare RUP-a po cijeni od 6,4 eura, te naručivanje studije da opravda tu cijenu predstavlja „organizovani kriminal i korupciju na visokom nivou“.

„Taj vrh vlasti je predsjednik DPS-a i predsjednik Vlade. Svi učesnici te transakcije imaće veliki problem pred slobodnim sudovima, pa im savjetujem da jos jednom razmisle“, kazao je on.

Iz Ministarstva ekonomija su saopštili da ne žele da komentarišu posao između EPCG i Rudnika, napominjući da je to stvar između dvije kompanije, te da će se oglasiti nakon sjednice Skupštine akcionara.

Na pitanje RTCG da li je vrijednost akcija Rudnika uglja precijenjena, imajući u vidu dugovanja Rudnika, da je studija rađena na osnovu plana gradnje drugog bloka Termoelektrane, iz komisije su odgovorili da predloženu cijenu po akciji, po kojoj kupac želi da stekne ciljanu kompaniju, određuje onaj ko nudi da kupi.

„Je li po nečijem drugom mišljenju ponuđeni iznos cijene precijenjen ili je podcijenjen, to je potpuno irelevantno. samo kupac odlučuje da li će i koliku cijenu platiti. Isto tako, samo prodavac odlučuje da li će ili ne prihvatiti da proda po toj cijeni“, saopštili su iz Ministarstva..

Iz Komisije su za RTCG saopštili da je Montenegroberza odbila zahtjev EPCG i RUP da se blokira trgovina akcijama Rudnika do održavanja sjednice Skupstine akcionara. To će vjerovatno uraditi i Komisija.

Cijena akcija Rudnika tokom ove sedmice dostigla je vrijednost od šest eura.

„Promet akcija rudnika ove godine bio je 250 hiljada, skoro kao čitave prethodne godine“, naglasila je za RTCG Suzana Drinčić iz Montenegroberze.

Pojedini brokeri smatraju da bi proces bio transparentniji da je transakcija obavljena na berzi.

Iz Udruženja manjinskih akcionara ranije su upozorili da odbor direktora EPCG radi protiv interesa te kompanije i da će ta transakcija koštati ukupno 100 miliona, budući da preuzima i dugovanja. Za otkup pet miliona akcija EPCG je potrebno 33 miliona eura, od čega će A2A dobiti 12,8 miliona, biznismen Aco Đukanović 3,83, država 10,8 miliona, a ostali akcionari 6,5 miliona.

Izvor RTCG


NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove PV portal-a. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da određene komentare obrišemo bez najave i objašnjenja.

One comment on “Preuzimanje Rudnika – korupcija ili zakonit proces?

  1. DJB (dosta je bilo)

    Na to pitanje odgovor jedino znaju Milutin Simović (poznat po nadimku „odgovoran odgovor“), Radijator i Robin i Rajan (namještenici) !!!

Comments are closed.