Naslovna Najnovije vijesti Na noktima „piše“ da li smo zdravi

Na noktima „piše“ da li smo zdravi

0

Važno je da nosimo adekvatnu obuću, koja nas ne stiska i u kojoj nam se noge ne znoje, kao i da specijalne ili pamučne čarape često menjamo

Kada nam uraste nokat, prvo ga ignorišemo, a onda odlazimo kod kozmetičara da nas reši muka. Plik od žulja sami bušimo iglom. Kurje oko lečimo flasterima sa kioska. Promenu boje nokta i ne konstatujemo ili ako pomislimo da je to posledica gljivica, mažemo ga kortikosteroidima koje smo kupili bez konsultacije sa lekarom. U prevodu – toliko malo računa vodimo o zdravlju svojih stopala i toliko mnogo grešimo, jer bismo sve da rešimo na brzinu i sve na svoju ruku. Koliko je to opasno, zašto možemo da iskomplikujemo život ako ignorišemo određene simptome i zbog čega je važno da se za pomoć obratimo lekaru, razgovaramo sa dr Milošem Stanojevićem, stručnjakom-podologom iz beogradske klinike 101 Foot Clinic. Sagovornik „Života plus“, jedini podolog u našoj zemlji, na početku objašnjava šta je to zapravo podologija.

– U pitanju je nauka koja se bavi isključivo donjim ekstremitetima, odnosno tretira sva oboljenja koja se odnose na stopala i nokte – kaže Stanojević, koji se posle studija medicine u Nišu, edukovao u Poljskoj, u najvećoj akademiji za podologiju. – To znači da u njen korpus spadaju gljivična oboljenja, urasli nokti, kurje oči, promena same biomehanike stopala… Kada primete određene promene oko noktiju, pacijenti odmah pomisle da su u pitanju gljivice, bez pregleda kupuju kreme, kojima samo oštećuju nokatnu ploču, dok gljivice dobijaju još više prostora da se šire. Skidanje kurjeg oka i bradavica flasterima nije se pokazalo kao delotvorno, jer oni stvaraju dodatnu opnu oko njih, čineći ih još čvršćim i bolnijim. Ukoliko probušimo iglom žulj, veliki je rizik od nastanka infekcije, koja može dovesti do sepse, pa čak i fatalnog ishoda. Zbog toga je važno da vodimo računa o zdravlju stopala, jer ona nose celo telo.

Ko se vama najčešće obraća za pomoć?

– Kod nas dolaze pacijenti od 7 do 77 godina. Deca se najčešće javljaju zbog uraslih noktiju, a starija populacija uglavnom zbog gljivičnih infekcija ponekad starih i više od decenije. To znači da ih za sve to vreme nisu lečili ili su ih tretirali na pogrešan način. Dermatološka terapija u ovom slučaju nije dovoljno efikasna, jer su gljivice postale rezistentne, zbog čega smo mi uveli inovativne metode lečenja.

Koje to metode primenjujete u lečenju?

– Najbolja metoda je korišćenje pametne ili kanibal gljive, koja kada se useli u nokat, hrani se svim patogenim gljivicama i tu boravi sve dok ima čime da se hrani. Kada više nema „hranu“, ona izumire, a pacijent „dobija“ zdrave nokte. Ceo proces se odigrava na prirodnoj bazi, ne postoje nuspojave i kontraindikacije, jer metoda nije invazivna, a preparat se nanosi jednostavno. Ne treba zaboraviti da su gljivice uporne, zbog čega je proces lečenja dug. Uostalom, nokti na nogama rastu samo milimetar mesečno, a na rukama tri milimetra. Kada su zadebljali ili jako čvrsti, prvo moramo da uradimo mehaničku abraziju, da bismo mogli da nastavimo dalje. To vam je kao kada biste hteli da sadite cveće preko betona. Naravno da nije izvodljivo, ukoliko ne napravite rastresito tlo, pogodno za delovanje preparata. Jedna od novih metoda koju primenjujemo, i jedina tog tipa u Srbiji, jeste specijalni laser namenjen za ubijanje gljivica koji emituje pulseve svetlosne energije tačno određene jačine. On deluje tako što zagreva nokatnu ploču na temperaturi preko 50 stepeni, kada nokatna ploča apsorbuje lasersku svetlost, a laserski zraci tačno određene jačine prodiru u samo ležište nokta i ubijaju patogene gljive, ne oštećujući zdrave strukture.

nokr=ti

Koliko je opasno da stopala tretiramo na svoju ruku ili u kozmetičkim salonima?

– Ako vam je urastao nokat, ne bi trebalo da se za pomoć obraćate pedikiru, jer oni mahom koriste instrumente koji se neadekvatno sterilišu ili su nedovoljno stručni. Zato često dolazi do bakterijske infekcije, pa se posle intervencije situacija samo pogoršava. U našoj klinici se to čini na specijalan način, tzv. arkada metodom. Uz pomoć arkada kocke, mi fiksiramo palac i nežno i blago izvlačimo urasli nokat, fiksiramo ga, odredimo pravac rasta nokta, da ne bi došlo do ponovnog urastanja. Nakon toga se na nokatnu ploču nanosi medicinski gel bogat srebrom, kojim se fiksira nokatna ploča. Pacijent oseća veliko olakšanje nakon intervencije, jer se momentalno oslobađa bola, a posle nekoliko meseci nokat raste u pravom smeru i dobija normalnu formu. Arkada omogućava trajno rešenje, dok se u teškim slučajevima ponavlja još jednom, posle nekoliko meseci.

Postoji prevencija gljivica?

– Važno je da nosimo adekvatnu obuću, koja nas ne stiska i u kojoj nam se noge ne znoje. Preporuka je da nosimo specijalne ili pamučne čarape, i da ih često menjamo. Ukoliko dugo boravite van kuće, najbolje je da u čarape stavite puder talk koji će apsorbovati vlagu. Dok ste na terapiji trebalo bi da izbegavate odlaske na bazen i u spa-centre, jer gljivice bujaju na vlažnim područjima. Savetujem da preventivno radite medicinski pedikir, obradu kutikule ili rub nokta. Važna je ishrana, pa unosite što više gvožđa, cinka i vitamina E, kalcijuma. Trebalo bi i da vlažite nokte uljima vitamina E, da ne bi pucala nokatna ploča. I naravno, vežbajte, jer ako ste dugo u cipelama, treba da relaksirate mišiće, ubrzate cirkulaciju i protok kiseonika.

I KRTI NOKTI ALARM ZA PREGLED

Na šta promena boje i izgleda nokta može da nam ukaže?

– Nokti odslikavaju zdravlje celog organizma. I najmanja promena na njima može da bude alarm da se nešto dešava. Ako imamo nedostatak lunule, beličastog polumeseca ili otiska na noktu, izvesno je da patimo od anemije. Ukoliko nam se javljaju pruge ili bele tačke, znači da nam fale minerali, kao što su cink ili magnezijum. Kada pacijent spoji dva nokta, a oni ne mogu da se dodirnu, već im se vrhovi razilaze, to je znak kardiovaskularnog oboljenja. Krti, lomljivi nokti ukazuju na probleme sa štitnom žlezdom. Ako primetite sitne rupice na noktima raspoređene u obliku grozda, tzv. piting, postoji opasnost da imate psorijazu. Dešava se i da iz čista mira potamni nokat, što može da bude znak melanoma nokta.

nokr=ti 2

OPREZNO SA NADOGRADNjOM

Da li je nadogradnja noktiju štetna?

– Sama nadogradnja nije štetna, ali je mi ne preporučujemo, jer se u našim salonima koriste lepak i akril koji sadrže monumer, a on je veoma opasan – narušava strukturu i oštećuje nokatnu ploču. U drugim zemljama je upotreba lepkova i akrila bogatih MMA monomerom zabranjena. Pacijenti nam se često jave posle nadogradnje, pa kada vide šta im se desilo sa noktima, nikad više se ne odlučuju da ponove tretman. Običan lak ne oštećuje nokte, čak se i preporučuje, jer pruža mehaničku zaštitu, ali aceton je opasan, jer isušuje nokatnu ploču, dovodi do njene dehidratacije i pucanja, što predstavlja dobru podlogu za nastanak gljivične infekcije, pa zato koristite skidač laka bez acetona.

izvor, novosti.rs